Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.11.2018

Αρχαιοθρησκοι

Σε αναζήτηση ναών οι Αρχαιόθρησκοι

Θα ζητήσουν από την Πολιτεία την ίδρυση «ευκτηρίων οίκων» και την άδεια για άσκηση της λατρείας τους σε αρχαία ιερά μνημεία

Του Νικου Παπαχρηστου

Το Δωδεκάθεο αποτελεί γνωστή θρησκεία, η οποία μπορεί να λατρεύεται ελεύθερα στο πλαίσιο των αρχών και των νόμων που διέπουν την ελληνική Πολιτεία. Αυτή είναι ουσιαστικά η απόφαση στην οποία κατέληξε το Πρωτοδικείο Αθηνών, με αφορμή την αίτηση αναγνώρισης που υπέβαλε στα τέλη του περασμένου χρόνου το θρησκευτικό σωματείο «ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. – Ελλήνων Αρχαιοθρήσκων Ιερόν Σωματείον», που συγκροτείται από αρχαιολάτρες.

Με την απόφαση, που εξέδωσε στις 28 Φεβρουαρίου, το Πρωτοδικείο Αθηνών δέχεται την αίτηση του σωματείου, καθώς επίσης και το σύνολο του καταστατικού του, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την τέλεση ιεροπραξιών, όπως γάμοι, βαπτίσεις και κηδείες από ιερείς και ιέρειες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Τη σημαντική αυτή εξέλιξη είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα η «Κ», καθώς επίσης και η ηλεκτρονική εφημερίδα www.press–bank.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο βήμα των μελών του σωματείου είναι να ζητήσουν από τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού την ίδρυση ευκτηρίων οίκων, όπως επίσης και την άδεια για την άσκηση των λατρευτικών τους αναγκών σε αρχαίους ναούς, όπως αυτοί στην Ακρόπολη, στο Σούνιο και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν ιδρύθηκαν ανάλογα σωματεία, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με τα μέλη του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ., δεν αναγνωρίσθηκαν ως θρησκευτικά. Ταυτόχρονα οι προσπάθειες των δωδεκαθεϊστών να επιτύχουν τη θρησκευτική αναγνώρισή τους προκάλεσαν πολλές φορές τις αντιδράσεις εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το καταστατικό

Το θρησκευτικό σωματείο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου από 23 Ελληνες πολίτες και, σύμφωνα με το καταστατικό του, που αποτελείται από 18 άρθρα και έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, σκοπός του είναι η ελεύθερη άσκηση της θρησκείας των «Ελλήνων αρχαιοθρήσκων».

«Η θρησκευτική διομολόγηση και λειτουργία της θρησκείας των Ελλήνων αρχαιοθρήσκων, όπως αυτή προκύπτει από τις θρησκευτικές θέσεις και πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων, αρχής γενομένης από την Προϊστορική περίοδο και τους νεοπλατωνικούς–νεοπυθαγορείους θρησκευτές–φιλοσόφους έως και σήμερα», αναφέρεται ως σκοπός του Σωματείου στο άρθρο 3 του καταστατικού του, όπου διευκρινιζεται ότι: «Ως θρησκεία των Ελλήνων αρχαιοθρήσκων ορίζεται η λατρεία του δωδεκάθεου των Ολυμπίων Θεών, καθώς και όλων των άλλων θεών, που ετιμώντο από τους αρχαίους Ελληνες. Επίσης ορίζεται και η λατρεία των ηρώων και των προγόνων εν γένει».

Στο ίδιο άρθρο περιγράφονται και οι θρησκευτικές τελετές τις οποίες θα πραγματοποιούν οι πιστοί της αρχαιοελληνικής θρησκείας: «Τελούνται ιεροπραξίες προς τιμήν των θεών, των ηρώων και των προγόνων, ενώ ορίζονται και συγκεκριμένες εορτές μνήμης και τιμής, όπως η εορτή μνήμης των πεσόντων στις Θερμοπύλες ή στη Σαλαμίνα κ.ά. Επίσης, υπάρχουν ευχετήριες τελετές, καθαρμοί και τελετές οικογενειακού χαρακτήρα. Οι τελετές θα γίνονται εντός ευκτηρίου οίκου ή σε οποιονδήποτε άλλο γνωστό ευκτήριο οίκο των αρχαιοθρήσκων (σύμφωνα με τα πάτρια έθιμα) ή στους ιερούς τόπους των αρχαίων Ελλήνων κατόπιν αδείας από τις αρμόδιες αρχές. Το σωματείο θα υποστηρίζει ανάλογες αιτήσεις αρχαιοθρήσκων ομάδων και κοινοτήτων προς το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και προς οποιαδήποτε άλλη αρμόδια Αρχή. Το σωματείο θα τελεί επίσης ιεροπραξίες οικογενειακού χαρακτήρα (γάμους, ονοματοδοσίες, κηδείες κ.ά.). Οι ιεροπραξίες αυτού του είδους δεν συνιστούν υποκατάστατο των προβλεπομένων από την Πολιτεία ληξιαρχικών πράξεων».

Η ιερατική δομή

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «ιερατική» δομή των αρχαιοθρήσκων, τουλάχιστον έτσι όπως περιγράφεται στο άρθρο 4 του καταστατικού: «Τα μέλη του σωματείου θα εκλέγουν ιερατικό συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν αποκλειστικά θρησκευτές, κατέχοντες γνώση της ιερατικής τέχνης, οι οποίοι αποτελούν και την ιερατική αρχή του σωματείου, ορίζουν και εκτελούν τις τελετές και τις ιεροπραξίες, που προγραμματίζονται ή βοηθούν το ιερατικό έργο αρχαιόθρησκων κοινοτήτων. Στο ιερατικό συμβούλιο θα μετέχουν άνδρες και γυναίκες, που θα αποκαλούνται ιερείς και ιέρειες, χρίσμα το οποίο τους αποδίδει η γενική συνέλευση κατά την εκλογή τους».

Η παρακολούθηση των «λειτουργιών» των αρχαιοθρήσκων θα είναι ελεύθερη για το κοινό και θα περιλαμβάνουν «ύμνους (ανάγνωση ή τραγουδιστά) προς τιμήν των θεών, χρήση γνωστών από την αρχαιότητα συμβόλων και τελεστικών αντικειμένων, αγαλμάτων, εικόνων, σκευών. Προς τιμήν των τιμώμενων θείων προσωπικοτήτων θα γίνονται αναίμακτες θυσίες (καρποί, φυτά, γλυκίσματα, θυμιάματα, οίνος, ύδωρ, έλαιον κ.λπ.) καθώς το θυσιαστικό μέρος θεωρείται κορυφαίο στοιχείο της ιεροπρακτικής των Ελλήνων αρχαιοθρήσκων». Πάντως, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τα μέλη του σωματείου διευκρινίζουν ότι απαγορεύονται αυστηρά κατά τις τελετές οι ύβρεις, οι κατάρες, το ανάθεμα και γενικότερα η ευχή προς το κακό. Οι ηθικοί κανόνες των «θρησκευτών» του σωματείου στηρίζονται σε αρχαία ελληνικά ρητά όπως «Ελληνικώς ζην», «Ευσεβείν των ιερών», «Προγόνους στεφάνου», «Υπέρ Εθνους και πόλεως αγωνίζεσθαι», «Γονείς σέβου, τέκνα παίδευσον κατά τα πάτρια» κ.ά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης 1290 του Πρωτοδικείου Αθηνών, «η θρησκεία αυτή, εφόσον έχει δοξασίες φανερές και όχι κρυφές, δημόσια διδασκόμενες και λατρεία επίσης φανερή... και μάλιστα από εκλεγόμενες από τη γενική συνέλευση του σωματείου ιερατικές αρχές, που θα είναι συνεπώς γνωστές και άρα θα μπορούν ευχερώς να εποπτεύονται από την Πολιτεία, είναι “γνωστή θρησκεία” κατά το Σύνταγμα». Επίσης, σημειώνεται ότι «δεν προκύπτει ένδειξη για το ότι η άσκηση της συγκεκριμένης λατρείας θα αντίκειται στους νόμους ή θα προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη».

Δύο χιλιάδες άτομα

Τα μέλη του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ. χαρακτηρίζουν ιστορική την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, αφού επιτρέπει να ξεπεραστούν «εμπόδια» του παρελθόντος και δίνει τη δυνατότητα στους Ελληνες αρχαιοθρήσκους να λατρεύουν ελεύθερα την πίστη τους. Αν και επισήμως ο αριθμός τους δεν είναι γνωστός, η ετήσια έκθεση του State Department για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα αναφέρει ότι προσεγγίζουν τα 2.000 άτομα. Τα τελευταία χρόνια έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον δύο αιτήσεις για την ίδρυση ευκτήριου οίκου και, παρά την προτροπή του Συνήγορου του Πολίτη, ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. «Ισως τώρα να το ξανασκεφθούν», δηλώνει με αισιοδοξία ένα μέλος του ΕΛΛΗΝ.Α.Ι.Σ.
Kλείσιμο
<NOSCRIPT><img

src="http://kathimerinidev.122.2O7.net/b/ss/kathimerinidev/1/H.2--NS/0"

height="1" width="1" border="0" alt="" /></NOSCRIPT>

<SCRIPT language=JavaScript src="http://212.251.47.228/project/s_code.js"></SCRIPT>

<SCRIPT language=JavaScript>

s.pageName="kathimerini.gr : kathimerini : print : 101";

s.server="server007";

s.channel="kathimerini";

s.hier1="kathimerini.gr : kathimerini : print";

var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)

</SCRIPT>

 

<SCRIPT language=JavaScript>

if(navigator.appVersion.indexOf('MSIE')>=0)document.write(unescape('%3C')+'\!-'+'-')

</SCRIPT>


17.04.06
 von es

Drucken        Hoch