Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.11.2018

Βαρουφάκης: Ο από μηχανής (Yamaha;) θεός …

Οπως και στις αρχαίες τραγωδίες που όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο εμφανιζόταν «ο από μηχανής θεός» και καθάριζε, έτσι και στη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδος πήγαμε κάποια στιγμή να πιστέψουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα αποδεικνυόταν ο νέος από μηχανής θεός -- Του Δημήτρη Ρομποτή

Δημήτρης Ρομποτής

Του Δημήτρη Ρομποτή*

 

Οπως και στις αρχαίες τραγωδίες που όταν τα πράγματα έφταναν στο απροχώρητο εμφανιζόταν «ο από μηχανής θεός» και καθάριζε, έτσι και στη σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδος πήγαμε κάποια στιγμή να πιστέψουμε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα αποδεικνυόταν ο νέος από μηχανής θεός. Μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί μόνο από μηχανής (υψηλού μάλιστα κυβισμού) αλλ’όχι θεός, όσο κι’αν η ορμητική του κάθοδος στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ μας πλημμύρισε τυφλές ελπίδες, για να παραφράσω το γνωστό άσμα. Η τρομερή του όψη, που λέει κι’ο εθνικός ύμνος, έχει κάτι από Αρη (τον θεό του πολέμου, όχι τον Σπηλιωτόπουλο), η ταχύτητα στις μετακινήσεις και περεμβάσεις θυμίζει Ερμή, έναν «πανταχού παρόντα» του δωδεκαθέου όμως, και η επιστημονική εμβρίθεια και σοφία του έφερναν κάτι από Αθηνά (όχι εκείνη με το δόρυ, την άλλη από τον Πειραιά που έχει απλωμένο το χέρι ως επαίτης …).

 

Λογικό ήταν η διεθνής κοινότης των ΜΜΕ να τον κάνη …θεό και εμείς εν συνεχεία να αρχίσουμε να τον πιστεύουμε, όσο κι’αν δεν μας έπειθε το πακέτο εκ πρώτης όψεως, αφού δεν είναι καν …ποδοσφαιριστής! Βέβαια, όλα μας τα φώτα, ακόμη κι’αυτή η αρχαιοελληνική μας κληρονομιά, ό,τι νομίζουμε πως είμαστε τέλος πάντων, από έξω ήρθε οπότε γιατί η θεοποίηση του υπερυπουργού που μάλιστα έχει διαπρέψει διεθνώς και ως ακαδημαϊκός, να μας ξενίση; Αλλωστε στην απελπισία μας πιστεύουμε ό,τι νά’ναι, εδώ μέχρι ο Κωστάκης ο Καραμανλής εμφανίζεται ως η χρυσή εφεδρεία της …πολυσυλλεκτικής «κεντροδεξιάς», να μην είναι ο Βαρουφάκης θεός;

 

Ελάτε όμως που ο ρασιοναλισμός των εταίρων δεν αφήνει χώρο για θαύματα και μεταφυσικές θεωρήσεις της πραγματικότητας όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι στους μαθηματικά προγραμματισμένους εγκεφάλους τους. Αλλο τα χωρατά στους διαδρόμους και τις κάμερες κι’άλλο τα δις και τα τρις, μ’αυτά δεν παίζουν, ό,τι δίνουν το παίρνουν πίσω πέντε-έξι φορές αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Τα δάνεια δεν είναι φιλανθρωπία. Με την ίδια ευκολία λοιπόν που έκαναν θεό τον κ. Βαρουφάκη, τώρα τον αντιμετωπίζουν ως αποδιοπομπαίο τράγο. Αυτοί γράφουν το σενάριο, αυτοί διανέμουν και τους ρόλους και είναι δική σου επιλογή αν θα μείνης στο «καστ» ή όχι. Οι πρωταγωνιστές άλλωστε, έρχονται και παρέρχονται, ο κινηματογράφος μένει. Στη βιομηχανία του θεάματος, όπως και σε κάθε βιομηχανια ενδιαφέρει κυρίως «the big picture» και λιγότερο το περιεχόμενό της.

 

Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα οι πιθανότητες να προκύψη από μηχανής θεός ο κ. Βαρουφάκης έχουν ελαχιστοποιηθεί. Είναι θετικό ότι έχει τη μηχανή ακόμη κι’ότι μοιράζεται τη σέλα με τον κ. Τσακαλώτο καμμιά φορά, αλλά δεν αρκεί, το «ίματζ» είναι ήδη κορεσμένο. Οι επιλογές γενικά είναι ασφυκτικά περιορισμένες. Σε περίπτωση συμφωνίας που εκ των πραγμάτων δεν θα είναι αυτή που θέλει, μπορεί να παραιτηθή θριαμβευτικά, γινόμενος ημίθεος για ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης που πίστεψε ότι οι στραβοί μπορούν να βάλουν τα γυαλιά σε μύωπες. Ο ημίθεος δεν είναι θεός, δεν είναι και θνητός όμως, χώρια που μπορεί να παίζη σε δύο ταμπλώ χωρίς να ανήκη σε κανένα όπως και η ίδια η Ελλάς που δεν είναι ούτε δύση ούτε ανατολή! Αυτό ίσως να είναι και το πλέον ρεαλιστικό σενάριο, αν και ο ρεαλισμός δεν φαίνεται να είναι το ισχυρό του χαρτί, θα είχε φανεί τόσον καιρό.

 

Η άλλη επιλογή, η πιο δύσκολη μα και η πιο μεγαλειώδης είναι αυτή της …αναστάσεως! Αν καταφέρη και βγη από πάνω μετά όλοι θα τον πιστέψουν και θα μετανοήσουν για την μέχρι τώρα ασέβειά τους, διαρρηγνύοντες τα ιμάτιά τους (ο Σακελλαρίδης έχει ήδη διαρρήξει τα …μπλουτζήν του). Χώρια που μέχρι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορή θα κάνη …θρησκευτικό όρκο αφού θα ορκίζεται από τούδε στο όνομά Του!

 

*Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Νέα Υόρκη.

 

ΥΓ: 1 Δεν είναι απαραίτητο να έχη κάποιος μαλλιά για να πηγαίνη σε κομμωτήριο…

About the Author

Ο Δημήτρης Ρομποτής είναι δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού ΝΕΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη

 

Related Articles

 

Κάθαρση με Σκωτσέζικο ντουζ…

Υποδοχή-ξεπέτα στον Λευκό Οίκο


Rubrik: Politik/Πολιτικη
2.06.15
 von Δημήτρης Ρομποτής

Drucken        Hoch