Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
14.12.2018

Πανδαιμόνιο με κουδουνάδες στο Σίμιτλι Βουλγαρίας

Ξόρκια για το κακό πνεύμα, μωμόγεροι μπαμπόγεροι, ξωτικά, τσιγγάνοι, αρκούδες, αυτοκράτορες, νύφη, γαμπρός και παπάς αλλά και διαόλια συνυπήρχαν στο παραδοσιακό φεστιβάλ των μεταμφιεσμένων με προβιές κουδούνια και μάσκες κάθε έμπνευσης

Μεγέθυνση

του Σταύρου Φανφάνη

 

Ξόρκια για το κακό πνεύμα, μωμόγεροι μπαμπόγεροι, ξωτικά, τσιγγάνοι, αρκούδες, αυτοκράτορες, νύφη, γαμπρός και παπάς αλλά και διαόλια συνυπήρχαν στο παραδοσιακό φεστιβάλ των μεταμφιεσμένων με προβιές κουδούνια και μάσκες κάθε έμπνευσης

 


 

Το κάθε ένα από τα 27 σχήματα διαγωνίστηκε στην αναβίωση εθίμου, την  μίμηση, στο χορό και το τραγούδι ενώ διεκδικούσε ένα από τα έπαθλα και κύπελλα του γνωστού κι εκτός Βουλγαρίας φεστιβάλ

 

 

Έδιωξαν τα κακά πνεύματα αλλά και την βαριά ομίχλη οι  εντυπωσιακοί κούκεροι, οι μετεμφιεσμένοι με προβιές και κουδούνια χορευτές  με αποτέλεσμα τα παραδοσιακά καρναβάλια που αναβιώνουν για 11η χρονιά στο Σίμιτλι Βουλγαρίας να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και να προκαλέσουν το χειροκρότημα 4000 θεατών που παρά το κρύο έσπευσαν να απολαύσουν το θέαμα. Η γιορτή  μοναδική λόγω του χαρακτ΄ξηρα της κατέδειξε την προσήλωση σε έθιμα που έχουν διονυσιακές καταβολές αλλά και χριστιανικές προσμίξεις, που χαρακτηρίζονται για την αθυροστομία, το κέφι και την εφευρετικότητά τους, προσελκύοντας στις ομάδες που τα αναβίωναν όλες τις ηλικίες μικρά παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους. Η εμφάνισή τους έγινε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης όπου ένα ένα τα 27 διαφορετικά σχήματα από την Στάρα Ζαγόρα, το Γκότσε Ντέλτσεφ, το Κολάροβο του Πέτριτς και πολλές άλλες περιοχές  της Βουλγαρίας, δύο σχήματα ήρθαν κι από τα Σκόπια έδιναν το καλύτερό τους εαυτό με πολύ χιούμορ και ευρηματικότητα.

  

 

 

Ο δήμαρχος της πόλης του Σίμιτλι,  Αποστόλ Αποστόλοβ ευχαρίστησε τις 27 συμμετέχουσες ομάδες αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού της Βουλγαρίας που είχε φέτος υπό την αιγίδα του το φεστιβάλ ανακοινώνοντας στο κοινό την επιθυμία του να δημιουργηθεί μουσείο με στολές μάσκες και υλικό των κούκερι. Πλανόδιοι πωλητές προσέφεραν σε μινιατούρες τους καρναβαλιστές χρησιμοποιώντας σχεδόν τα ίδια υλικά που είχαν και οι στολές τους ενώ αδιαχώρητο σημειώθηκε κατά μήκος της εθνικής οδού από την προσέλευση των χιλιάδων θεατών με τα αυτοκίνητά τους και τα τουριστικά λεωφορεία.

 

 

 

Υπαίθριες ψησταριές με κρεατικά και άφθονη μπύρα, πάγκοι με γλυκίσματα και γλειφιτζούρια για τα παιδιά κι άλλα φαγώσιμα κάλυψαν τις ανάγκες της ολοήμερης αυτής εκδήλωσης που πρόσφερε θέαμα, ήχους, θεατρικότητα κι έδειξε πόσο προσηλωμένοι είναι οι μετέχοντες στην παράδοση για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. 

 

 

 

Εντυπωσιακές οι στολές, η οργάνωση και ο τρόπος που κάθε γκρουπ έκανε την εμφάνισή του αναβιώνοντας το έθιμο ενώ απαραιτήτως υπήρχε ο ιερέας με την αγιαστούρα, η νύφη, ο γαμπρός και το σόι η πεθερά με το ζυμωτό  ψωμί και  οι εξουσίες της εποχής, ο γιατρός, ο χωροφύλακας, ο άρχοντας, ο …αυτοκράτορας μέχρι και ο ρωμαίος στρατιώτης.

 


 

 

Πολύ εντυπωσιακοί ήταν οι κούκεροι με τις τεράστιες μάσκες τις προβιές και τον δυνατό χορό ακολουθώντας τους ρυθμούς του νταβουλιού, της γκάιντας, του ζουρνά και του κλαρίνου δημιουργώντας με τα τεράστια χάλκινα κουδούνια τους μια πανδαισία ήχων. Συναγωνισμός αλλά και αλληλεγγύη υπήρχε μεταξύ των συλλόγων  που ξεχώρισαν με την ευρηματικότητά τους  στις στολές τους χορούς και τις μάσκες. Στο τέλος με την ολοκλήρωση της εμφάνισης κατέληγαν σ΄ένα μεγάλο πανηγύρι με τον κόσμο αφού έρρεε το κρασί και το κέφι ήταν έκδηλο.

 

 

 

«Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε τις βουλγαρικές παραδόσεις και τα έθιμα έθιμα  που αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας , η οποία έχει αναγνωριστεί από την UNESCO . Είμαστε ευτυχείς που παρακολουθήσαμε με χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού και Πέταρ Στογιάνοβιτς θα πει ο δήμαρχος στους εκπροσώπους των κεντρικών ΜΜΕ που κάλυπταν το φεστιβάλ ενώ από την Ελλάδα ήταν η εφημερίδα «Ο Χρόνος» Κομοτηνής. Ένα φεστιβάλ που γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας και δεν το γνωρίζουμε ενώ θα άξιζε να το ζήσουν όλοι και αντίστοιχα να κληθούν να και να γνωρίσουν τα δικά μας δρώμενα, όπως για παράδειγμα το καρναβάλι της Ξάνθης, οι βόρειοι γείτονές μας. Βίντεο από το φεστιβάλ κούκεροι του Σίμιτλι ανέβηκαν ήδη στο Youtube από τον Χρόνο.

 

 

 

 

 


Rubrik: Notizen aus der Provinz
14.01.14
 von Σταύρος Φανφάνης

Drucken        Hoch