Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.10.2018

Οι δραστηριότητες της ΜΚΟ "Αρκτούρος"

Δεν απεργάζονται όλες οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οπως αυτή του Δημητρά (φίλου του Geoffrey), κακά για την πατρίδα μας. Υπάρχουν και άλλες, που μάχονται για την διατήρηση της ελληνικής πανίδας όπως ο Αρκτούρος (Αρκούδα)

Μεγεθύνατε

του Εμμανουήλ Σαρίδη

  

"Όποιος δεν σέβεται την ισορροπία της φύσης,
χάνει τελικά τη δική του "
Tanja Regmann, „Project Blue Sea“

  

Κάθε τόσο διαβάζουμε στα ΜΜΕ, ότι ένα αυτοκίνητο πάτησε μια αρκούδα ή έναν λύκο.  Και; Συγκινείται κανείς, προσέχει τις γάτες, τους σκύλους και τα άλλα ζωντανά, που περνούν τον δρόμο που ξέρουν αιώνες πρίν ανακαλυφθεί το αυτοκίνητο, γιατί τον έχουν αποθηκευμένο στα γονίδιά τους; Στην Ελλάδα όχι. Πόσα ζώα δεν βλέπω πάνω στην άσφαλτο όταν κατεβαίνω για διακοπές, σκοτωμένα απο ασυνείδητους οδηγούς, που ούτε τον κόπο κάνουν, να τα πάνε τουλάχιστον στην άκρη; 

 

Κατα τα άλλα έχω βαρεθεί να διαβάζω στα μπλόγκς για τον περήφανο Έλληνα, που έδωσε στον κόσμο τον πολιτισμό, την Ακρόπολη, τους αρχαίους φιλοσόφους και την Δημοκρατία και να τα παραβάλλω με τις μικρές και μεγάλες πολεις, που ήταν ώμορφες ώσπου να ιδρυθεί το ελληνκό κράτος, για να καταπατηθεί μετα, κατα τον χειρότερο τρόπο, ο πολεοδομικός ιστός τους, με τα βουνά που αποψιλώθηκαν απο δέντρα για να γίνουν χωράφια και σπίτια, για την έλλειψη κοινωνικότητας και συλλογικότητας, την αδιαφορία για το περιβάλλον (δεν θα ξεχάσω την αντίδραση ενός πανεπιστημιακού απο την Δανία που ξεναγούσα στην Ξάνθη, όταν τον πήγα στην Μονή Ταξιαρχών και μετα, κατεβαίνοντας στην πόλη, είδε τα βουνά απο σκουπίδια που έριχναν οι οικότροφοι της εκκλησιαστικής σχολής πάνω απο τον τοίχο, έξω απο το μοναστήρι). Οποία αθλιότης.

  
Δεν είναι λοιπόν καθόλου περίεργο, που ο βάρβαρος και σκαιός αυτός, που καταπατά τη γή, σκοτώνει τα ζώα και προσπαθεί, σαν τζαναμπέτης που είναι, να κοροϊδέψει και να εξαπατήσει τον συνάνθρωπό του, έχει απο καιρό τώρα χάσει τελείως την ισορροπία του. Η καταστροφή στην ελληνική φύση που προκάλεσε και που συμβαδίζει με τα 30 χρόνια που ψηφίζει τους απατεώνες του ΠΑΣΟΚ, τον έχει κάνει τον μεγαλύτερο καταναλωτή ψυχοτρόπων φαρμάκων στην Ευρώπη. 

 
Υπάρχει φώς στο τούννελ; Ναί, υπάρχει. Μια αχτίδα φωτός μέσα σ’ αυτό τον ζόφο και την γενική βαρβαρότητα είναι ο Αρκτούρος, μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση (ΜΚΟ), που ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δράσεις του περιλαμβάνουν την έρευνα πεδίου, την επιστημονική μελέτη, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τον εθελοντισμό.

  
Ο Αρκτούρος εργάζεται για την προστασία και διαχείριση των ορεινών όγκων της Ελλάδας και των Βαλκανίων εστιάζοντας την στις περιοχές εξάπλωσης των μεγάλων σαρκοφάγων. Η άγρια ζωή είναι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που δεν εξημερώνονται από τον άνθρωπο και που ο φυσικός τους βιότοπος και ο ζωτικός τους χώρος δεν μπορεί παρά να είναι το φυσικό περιβάλλον. Τα άγρια ζώα της ελληνικής φύσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες βαθμίδες της τροφικής πυραμίδας και του οικοσυστήματος. Συχνά, ακόμη και στις μέρες μας, τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα είναι παρεξηγημένα από την κοινή γνώμη, που τα θεωρεί  "επιζήμια", ενώ παράλληλα αναγνωρίζονται από την ελληνική, κοινοτική και διεθνή νομοθεσία ως σπάνια, προστατευόμενα ή υπό εξαφάνιση είδη.

   

Η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, η βίδρα, το ζαρκάδι, ο λύγκας, ο αλπικός τρίτωνας είναι μερικά από τα είδη άγριας ζωής που προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και με τα οποία ασχολείται ο Αρκτούρος.

 

Ένα νέο πρόγραμμα του Αρκτούρου για νέες και νέους έχει τοβ τίτλο: ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙ; ΕΛΑ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ!

 

Αν θέλεις να γίνεις κι εσύ ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙ μπορείς να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο  παιδικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών, από τις 23 Δεκεμβρίου ως τις 8 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα που λειτουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Νίκειο Σχολή του Νυμφαίου.

 

Ένας μαγικός βιότοπος άγριας ζωής, εξελίσσεται σε 4 εποχές και χωράει σε ένα δωμάτιο. Οι μικροί επισκέπτες καλούνται να μυηθούν στα μυστικά της άγριας ζωής για να γίνουν ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ. Για να το πετύχουν αυτό, συμπληρώνουν διασκεδαστικούς οδηγούς αναγνώρισης του δάσους, αναγνωρίζουν τα άγρια ζώα από τα ίχνη τους, ανακαλύπτουν τα δέντρα και παρατηρούν από μέσα και με κιάλια ακριβείας το αληθινό, πλούσιο σε ζωή, δάσος του Νυμφαίου. 

 

Στο τέλος του εργαστηρίου, γινόμαστε αεικίνητα ξωτικά του δάσους και κατασκευάζουμε πρωτότυπα, οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και άλλες κατασκευές.

 
Όλα τα παιδάκια παίρνουν μαζί τους το δίπλωμα μέλους για ΤΑ ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ!

 
Στόχος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: Να γίνουν ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙΑ όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά που σημαίνει να κάνουν την άγρια ζωή κομμάτι της ζωής τους, να την αγαπούν και να την προστατεύουν. 

 

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά από την Παιδαγωγική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και υλοποιήθηκε  στους μαθητές  των Δημοτικών Σχολείων  του Φιλώτα και του Αετού Φλώρινας, το Σάββατο 17/12/2011.  Τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους  ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. Επισημάνθηκαν: η βιωματικότητα των δραστηριοτήτων καθώς υλοποιούνται στο Νυμφαίο και με θέα το πλούσιο φυσικό τοπίο του χωριού και η πρωτοτυπία του χώρου ως προς τον εικαστικό και παιδαγωγικό σχεδιασμό. 

 

Σας περιμένουμε όλους γιατί κάθε ΑΡΚΤΟΥΡΑΚΙ μετράει…

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάσω Πετρίδου: 2310 555920, 6937422537 και Χαρούλα Κρομυάδου: 2310 555920, 6972901670

 

Περισσότερα για το πρόγραμμα: 
- Οι παιδαγωγικές δραστηριότητες είναι ειδικά σχεδιασμένες για την κάθε ηλικιακή ομάδα. 
- Η απασχόληση των παιδιών μέσα στο εργαστήριο είναι εξατομικευμένη καθώς υπάρχει μια μεγάλη ειδικά εκπαιδευμένη παιδαγωγική ομάδα εμψυχωτών. 
- Το πρόγραμμα διαρκεί 50 λεπτά. 
- Μέσα σε αυτά τα 50 λεπτά το παιδί έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες:  1) παρατήρηση δάσους, 2) μελέτη της τροφικής αλυσίδας των άγριων ζώων, 3) ιχνηλασία και αναγνώριση δασικών ειδών, 4) δραματοποιημένες αναγνώσεις παραμυθιών, 5) πρωτότυπες χριστουγεννιάτικες κατασκευές με θέμα την άγρια ζωή των ελληνικών δασών.  
 

Ηλικιακή ομάδα: από 4 ετών έως και 12. 
 

Εκπαιδευτικοί στόχοι:
 

1) Να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από διάδραση τα αντιπροσωπευτικά είδη χλωρίδας και πανίδας των ελληνικών δασών. 
2) Να πληροφορηθούν για τις δράσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναφορικά με τα άγρια είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και τους βιοτόπους του. 
3) Να ανακαλύψουν το δάσος μέσα από τις 4 εποχές. 
4) Να βιώσουν την απόλαυση της παρατήρησης της ζωής του δάσους. 
5) Να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν μέσα σε ένα πρωτότυπο και παιδαγωγικά καινοτόμο χώρο. 

 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του Αρκτούρου είναι: http://www.arcturos.gr/gr/ 
 
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, τα προγράμματα ή τους τρόπους που μπορείτε να συμβάλλετε και εσείς στη προσπάθεια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία και διατήρηση της άγριας ζωής , παρακαλούμε επικοινωνήστε με τους:
  
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Eπικοινωνίας:
Βάσω Πετρίδου
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
E-mail: vpetridou@arcturos.gr
 

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
Χαρούλα Κρομυάδου
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
E-mail: hkromiadou@arcturos.gr
 

Eπικοινωνία για μέλη και Γραμματεία:
Mαρία Τσιτινίδου
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
E-mail: mtsitinidou@arcturos.gr
 

Eπικοινωνία για εθελοντές:
Μαρία Στυλιάδου
Kέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα
Νυμφαίο Φλώρινας 53078 
Τηλ: 23860 31155
E-mail: mstyliadou@arcturos.gr
 

Περιβαλλοντικό Κέντρο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ:
Νίκος Γραμμενόπουλος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Αετός Φλώρινας 53075 
Τηλ: 23860 41500
E-mail: ngrammenopoulos@arcturos.gr
 

Eπιστημονικός Υπεύθυνος ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ:
Αλέξανδρος Καραμανλίδης 
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
E-mail: akaramanlidis@arcturos.gr
 

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής και Eπαναδιάδοσης Ελληνικού: Ποιμενικού Σκύλου
Μελίνα Αυγερινού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Αετός Φλώρινας 53075 
Τηλ: 23860 41500
E-mail: mavgerinou@arcturos.gr
 

Έρευνα, Μελέτες, Εργασίες & Πρακτική άσκηση φοιτητών:
E-mail: research@arcturos.gr
 

Οικονομικός Υπεύθυνος:
Πέτρος Σιώπης
Ρογκότη 3
Θεσσαλονίκη 54624
Τηλ: 2310 555920
E-mail: psiopis@arcturos.gr
 

Εταιρικές συνεργασίες:
Σοφία Ιωάννου
Ζωοδόχου Πηγής 27
Αθήνα 10681
τηλ. 210 6412006
E-mail: sioannou@arcturos.gr
 

Γενικός Διευθυντής:
Λάζαρος Γεωργιάδης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Αετός Φλώρινας 53075
Τηλ: 23860 41500
E-mail: lgeorgiadis@arcturos.gr
 

ΔΙΚΤΥΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ

Εάν έχετε πληροφορίες για την καφέ αρκούδα παρακαλούμε στείλτε τες στο research@arcturos.gr ή στο fax 2310 553932. Έτσι συμμετέχετε ενεργά στο έργο της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την παρακολούθηση των πληθυσμών άγριων θηλαστικών που ζουν στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. 


Rubrik: Umwelt/Περιβάλλον
11.01.12
 von Εμμανουήλ Σαρίδης

Drucken        Hoch