Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.10.2018

Ηλιακός κήπος (Κήπος συλλογής ηλιακής ενέργειας)

Στα κείμενα του με τον τίτλο "Τι Ελλάδα θέλουμε;" ο Ιωάννης Δήμου περιγράφει τα "εργαλεία" που θα επιτρέψουν στην κοινωνία μας να "απογειωθεί". Ανάμεσά τους και οι φυσικοί πόροι, εδώ η ηλιακή ενέργεια

Ιωάννης Δήμου

του Ιωάννη Δήμου

 

Για να συλλάβουμε μεγάλα ποσά ηλιακής ενέργειας με εγκατάσταση άπειρης διάρκειας ζωής προτείνουμε την παρακάτω ιδέα :
Μία επιφάνεια 125 τετραγ. μέτρων την χωρίζουμε με ξερολιθιές (ύψους 50 εκατοστών ) σε 12 (ή περισσότερα μέρη ) . Στο έδαφος στρώνουμε μαύρες πέτρες . Η ηλιακή ακτινοβολία θερμαίνει τις μαύρες πέτρες και αυτές θερμαίνουν τον αέρα . Πλαστικοί σωλήνες κάτω από τις πέτρες αναρροφούν τον θερμό αέρα και τον διαθέτουν όπου θέλουμε (αφαλάτωση , ξηραντήρια κλπ ) .

Βλέπε σχήμα

 

sol

 
Για να λειτουργήσει ικανοποιητικά η εγκατάσταση δεν πρέπει να υπάρχει άνεμος . Οι ξερολιθιές ανακόπτουν τον άνεμο και κρατούν τον αέρα , πάνω στις μαύρες πέτρες , ακίνητο . Όσο πιο πυκνές και ψηλές είναι οι ξερολιθιές τόσο πιο πολύ θερμαίνεται ο αέρας . Αν κάνουμε ψηλές ξερολιθιές πρέπει να μεγαλώσουμε το συνολικό εμβαδόν της εγκατάστασης γιατί κάποια έκταση θα πηγαίνει χαμένη λόγω της σκιάς που θα ρίχνουν οι ξερολιθιές . Εάν διαθέτουμε κεραμίδια ή τούβλα ή πέτρινες πλάκες μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε έναν πολύ αποτελεσματικό ηλιακό κήπο .
 Bλέπε σχέδιο

 

sol


Παραλλαγή 2 : Πάνω από τις πέτρες απλώνουμε τετράγωνους δίσκους από άχρωμο γυαλί . Η ακτινοβολία περνά το γυαλί , χτυπά στις πέτρες και μετατρέπεται σε υπέρυθρη ακτινοβολία . Η υπέρυθρη ακτινοβολία όμως δεν μπορεί να διαπεράσει το γυαλί και να ξαναφύγει προς τον ουρανό . Μένει παγιδευμένη και ζεσταίνει ακόμη περισσότερο τις πέτρες . Η παρουσία του γυαλιού ακινητοποιεί τον αέρα και δεν χρειαζόμαστε πολύ ψηλές ξερολιθιές . Αντί αγορασμένους γυάλινους δίσκους μπορούμε να βάλουμε σπασμένα άχρωμα μπουκάλια και ποτήρια (από τα σκουπίδια ) . Σαν τελευταία επιλογή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και θραύσματα από χρωματισμένο γυαλί .
Βλέπε σχήμα 

 

sol


Εάν υποθέσουμε ότι οι κάτοικοι των ελληνικών οικολογικών χωριών θα είναι 100.000 τότε θεωρητικά αντιστοιχούν 1700 κιλά γυαλί από ανακύκλωση για τον καθένα ετησίως ( στην πράξη θα είναι περί τα 1240 γιατί θα έχουμε και τον ανταγωνισμό από την ντόπια υαλουργία που ανακυκλώνει γυαλί ) .
Βλέπε σχετικά   http://www.yioula.gr/products/Recycling/index.cfm?lang=gr
Τα 1240 κιλά επαρκούν για στρώσιμο 28 τετραγ. μέτρων επιφάνειας . Σε 4,5 χρόνια θα έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια των 125 τετραγ. μέτρων .

Παραλλαγή 3 : Δημιουργούμε ανάμεσα στις ξερολιθιές στεγανές δεξαμενές στρώνοντας γεωμεμβράνες που χρησιμοποιούνται για στεγάνωση ταμιευτήρων νερού .    Η  βιομηχανία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ     ( http://www.plastikakritis.com   )   παράγει τέτοιες μεμβράνες με πλάτος μέχρι 7 μέτρα και πάχος 2,5 χιλιοστά  . Πάνω στις γεωμεμβράνες βάζουμε τις πέτρες και από πάνω τα γυαλιά . Πετυχαίνουμε έτσι μαζί με την συλλογή της ηλιακής ακτινοβολίας να έχουμε και έναν ταμιευτήρα βρόχινου νερού (με διάρκεια ζωής 400 χρόνια περίπου !) . Με βάθος μεμβράνης 55 εκατοστά και καθαρό εμβαδόν 125 τετρ. μέτρα θα συλλέγαμε στην Ανατολική Κρήτη 13 κυβικά μέτρα νερό , αρκετό για 2 ελαιόδενδρα ( για ένα άτομο χρειάζονται από 13 έως 26 ελαιόδενδρα ) .
Βλέπε σχήμα 

 

sol


Παραλλαγή 4 : Αντί να γεμίσουμε τον χώρο πάνω από τη μεμβράνη με πέτρες , τον γεμίζουμε με πλαστικά μπουκάλια (από τα σκουπίδια ) τρυπημένα σε πολλά σημεία για να μπαινοβγαίνει το νερό ελεύθερα . Τώρα μπορούμε να αποθηκεύσουμε περί τα 60 κυβικά μέτρα νερού . Οφείλουμε να τονίσουμε πάντως ότι είναι αδύνατον να βρεθούν στα σκουπίδια , μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα , τόσα πολλά πλαστικά μπουκάλια .
Βλέπε σχήμα

 

sol

 

Παραλλαγή 5 ( βλέπε στο εδάφιο «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ»
http://lofos.info/laloslal/old-tire.html        ) .

--------------------------------------------------------------

                              laloslal5@gmail.com


        Αρχική   σελίδα    Εναλλακτικής   Τεχνολογίας  :   http://lofos.info/laloslal/lasses.html 

   

       Αρχική    σελίδα  οικολογικού  χωριού   :   http://lofos.info/laloslal/biocall.html     


Rubrik: Umwelt/Περιβάλλον
4.03.12
 von Ιωάννης Δήμου

Drucken        Hoch