Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.10.2018

Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή

Χαίρομαι που σας παρουσιάζω δύο εξαιρετικές τραγουδίστριες απο την πατρίδα μου την Ξάνθη. Είναι καιρός να βγούν στην επιφάνεια οι θησαυροί και τα μεγάλα ταλέντα που κρύβει η Ελλάδα, αυτά που σκεπάζονται απο τις μεγάλες μετριότητες της Αθήνας

Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή
Μεγεθύνατε

Σημείωση: Στο τέλος των βιογραφικών για τίς δύο καλλιτέχνιδες θα βρείτε μερικές απο τις επιτυχίες της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή, όπως το "Ηπειρώτικο και Θρακιώτικο", το "Ξενητεμένο μου πουλί" και το "Tsiambasin" (ιδιαίτερα για τους Πόντιους) που δανείστηκα απο το youtube

 

     Α. ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ

  

     Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο, και το 1977 έδωσαν τη πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια  a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στην φωνή. Ένας επιπλέον λόγος για την προτίμησή τους αυτή στο  a cappella είναι και το γεγονός ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά-αφηγηματικά και συνεπώς τους ταιριάζει περισσότερο ο συγκεκριμένος τρόπος. Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά.

 

     Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικο fado, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα. Συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από είκοσι γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητά τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.

 

     Ακόμη, έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με την Μαρία Φαραντούρη και τους ABATON στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Έλλη Πασπαλά, τον David Lynch, τον Νίκο Παπάζογλου, τον Αργύρη Μπακιρτζή με τους Χειμερινούς Κολυμβητές και πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, τον Γ.Καζαντζή, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Λέκκα.

 

     Από το 2004, συμμετέχουν στις έρευνες του Ερευνητικού Εργαστηρίου Παπαστατικών Τεχνών ALMA KALMA, ως performers- τραγουδίστριες.


     B. ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

 
     (α)  Ελένη και Σουζάνα στο CD της Μαρίας Φαραντούρη «Η ποίηση στο ελληνικό τραγούδι» της LEGEND, από τη συναυλία στο ΗΡΩΔΕΙΟ, με την επιμέλεια του Γ.Παπαδάκη.

     (β)  Ελένη και Σουζάνα στο CD «Ευριπίδη Ιφιγένεια η εν Ταύροις», στο ομώνυμο CD του Γιώργου Καζαντζή.

     (γ)  Η Ελένη στο CD της ΔΕΛΤΑ TV «Ελένη Βουγιουκλή και Μελίρυτον» με δημοτικά τραγούδια, και στο CD του ΤΑΜΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ «Με παραμύθι τ’ όνειρο» με το συγκρότημα «ΑΙΟΛΟΣ» με μικρασιάτικα τραγούδια και απαγγελίες.

     (δ)  Ελένη και Σουζάνα στο CD Μελιτότροπο με πρωτότυπες συνθέσεις - site: http://alex.eled.duth.gr/vougiouklis.

     (ε)  demo στα στούντιο Καραπαπάζογλου (Καβάλα) και Καζαντζή (Θεσσαλονίκη).

 

     Γ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ - ΣΠΟΥΔΕΣ

 
     Η Ελένη Βουγιουκλή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Ξάνθη όπου οι γονείς της είναι Καθηγητές στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο. Πτυχιούχος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Γλωσσών του Παν/μίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Έχει σπουδές στο πιάνο -από πέντε ετών, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης. Επίσης στη τζαζ στο Νέο Ωδείο της Θεσσαλονίκης και Βυζαντινή Μουσική στο 'Εν Χορδαίς'. Ξεκίνησε με δημοτικό τραγούδι από οκτώ χρονών, με επίσημη πρώτη σε ηλικία 13 ετών με το ΠΑΚΕΘΡΑ - Πολιτιστικό Κέντρο Θράκης - στις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Έχει διακριθεί στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με Α' Βραβείο στο τραγούδι a cappella. Έχει δώσει συναυλίες - εθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1999-2003 ως μέλος του παραδοσιακού συγκροτήματος 'Αίολος' είχε πολλές εμφανίσεις και ένα CD με μικρασιάτικα τραγούδια και κείμενα. Στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται ο κλασικός και παραδοσιακός χορός καθώς και το θέατρο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Τούρκικα, Αραβικά, λίγα Ρωσικά και Ιταλικά.


     Η Σουζάνα Βουγιουκλή γεννήθηκε στην Ξάνθη και σπουδάζει Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης. Έχει σπουδές στο πιάνο - από πέντε ετών, κιθάρα, ανώτερα θεωρητικά και μονωδία στο Δημοτικό Ωδείο Ξάνθης. Επίσης στη τζαζ, τραγούδι και θεωρητικά, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ακόμη, ασχολείται με τη σύνθεση. Έχει δώσει συναυλίες - εθνικ-, κλασικής και παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ενδιαφέροντά της σημαντικό χώρο καταλαμβάνει και ο χορός - κλασικός, παραδοσιακός και αφρο-τζαζ, καθώς και το θέατρο. Οι θεατρικές σπουδές είναι ο στόχος της μετά το Πανεπιστήμιο. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, και λίγα Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά.

 

Πηγή: http://www.parafono.gr/htmls/vougioukli_about.htm

 

Η ιστοσελίδα της Ελένης & της Σουζάνας Βουγιουκλή είναι

http://vougioukli.gr/

elsouvou@yahoo.com  


23.12.10

Drucken        Hoch