Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
16.12.2018

Το big bang θα έρθει σίγουρα, η ερώτηση είναι μόνο, πότε θα έρθει

Οι πολιτικοί δεν έχουν κανένα σχέδιο ή προοπτική για την σωτηρία του ευρώ και της Ενωμένης Ευρώπης. Συνεχίζουν απλώς να κάνουν τα ίδια όπως και πριν, χρέη χωρίς τέλος και να πετάνε χρήματα στον αέρα που δεν τα έχουνε. Σύνθημά τους είναι: "Μετά από μένα ο κατακλυσμός"

Μεγενθύνατε

του Freemann

  
Τι θα λέγατε, αν ένας από τους φίλους σας δαπανούσε περισσότερα από όσα κερδίζει; Πολύ περισσότερα! Αν καλύπτε το πρόσθετο κόστος ζωής του με νέα χρέη, που συνεχώς θα αυξάνονταν; Προφανώς θα σκεφτόσασταν, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι οδηγεί σε μια ένορκο δήλωση αφερρεγγυότητας και ότι δεν είναι στα καλά του, να ζεί τόσο ακραία πέρα από τις δυνατότητές του; Σίγουρα έτσι θα σκεφτόσασταν και θα τον συμβουλεύατε να αλλάξει αμέσως τρόπο ζωής. Ακιβώς έτσι συμπεριφέρεται η κυβέρνηση της Ομοσποδιακής Γερμανίας, που ζει πέρα απο τίς δυνατότητες που έχει, καθόσον οι φόροι αδυνατούν τελείως να καλύψουν τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω των λεγομένων "νέων χρεών".

 

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν εμφάνισαν τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας ένα τόσο μεγάλο έλλειμμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας η Γερμανία ξόδεψε τον περασμένο χρόνο το ρεκορ ποσό των  105,9 δισεκατομμύρίων ευρώ περισσότερο από ότι εισέπραξε. Ποτέ ένα νέο δημόσιο χρέος δεν ήταν είναι υψηλότερο. Αυτό σημαίνει, ότι το κράτος ανέβασε το χρέος κάθε γερμανού πολίτη μέσα σε ένα χρόνο κατα 1.300 ευρώ.

 

Η ακριβή διάσωση των τραπεζών και η μείωση των φορολογικών εσόδων οδήγησαν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το έτος κρίσης του 2009 σε επίπεδα ρεκόρ. Το Ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια, οι δήμοι και οι κοινότητες και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών εξόδων τους, ξόδεψαν  105.5 δισεκατομμύρια ευρώ  περισσότερα από όσα εισέπραξαν, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. "Αυτό είναι μέχρι στιγμής το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα των δημόσιων προϋπολογισμών," είπε ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας.

 

Ενώ η αύξηση των δημόσιων προϋπολογισμών αυξήθηκαν κατά 6,7 τοις εκατό φθάνοντας στο ποσό των 1126,6 δισεκατομμυρίων, μειώθηκαν τα έσοδα κατά 2,8 τοις εκατό σε 1021,1 δισεκατομμύρια. Το ψαλίδι ανοίγει ολοένα και περισσότερο. Το σύνολο του χρέους ανέρχεται τώρα σε περίπου ΔΥΟ τρισεκατομμύρια ευρώ, για το οποίο θα πρέπει να καταβληθούν τόκοι. Εάν αυτό συνεχιστεί, τα φορολογικά έσοδα θα καλύπτουν κατά το μεγαλύτερο τους μέρος την πληρωμή των τόκων.

 

Ο πιό σπάταλος είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση: Το έλλειμά της απετέλεσε με 55.9 δισεκατομμύρια ευρώ το μισό του συνολικού ελλείμματος. Ένας λόγος ήταν το υψηλό κόστος για τη διάσωση των τραπεζών. Τα κρατίδια παρουσίασαν ένα έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 27.8 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι δήμοι και οι κοινότητες 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Μεγάλες ζημιές της τάξεως των 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ εμφάνισε και η Κοινωνική Ασφάλιση. Αυτό οφείλεται κυρίως στα έξοδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, η οποία έπρεπε να επωμιστεί το υψηλό κόστος μείωσης του χρόνου εργασίας και την άνοδο της ανεργίας. Το "προεκλογικό δώρο" της πρώην ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Σημείωση μεταφραστή: των Σοσιαλδημοκρατών - SPD) στις επιχειρήσεις, για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους και τους υπαλλήλους παρά την έλλειψη εργασίας, το πλήρωσε το κράτος ακριβά.

 

Γιατί έπρεπε να πάρουν οι Bankster (απο το Bank και Gangster) τόσα χρήματα για να «σωθούν» για αποτυχίες που χρωστάνε οι ίδιοι από την απληστία τους για κέρδος; Εμείς υποτίθεται ότι ζούμε σε μια οικονομία της αγοράς, όπου όσες εταιρείες δεν είναι βιώσιμες πρέπει να πεθάνουν. Ο κανόνας αυτός όμως φαίνεται να ισχύει μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλοι είναι "too big to fail". Αυτό που ζούμε σήμερα, είναι τα μειονεκτήματα των δύο κατηγοριών κοινωνικής οργάνωσης, του ληστρικού καπιταλισμού και της προγραμματισμένης οικονομίας του κομμουνισμού. Οι ζημιές κοινωνικοποιούνται και τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται.

 

Και το 2010 το έλλειμμα θα ανέλθει ακόμη περισσότερο, δίότι στην μείωση των φορολογικών εσόδων από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση θα προστεθεί και η σωτηρία της Ελλάδος και των άλλων χωρών PIGS (ΧΟΙΡΩΝ, PIGS απο τα αρχικά Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία). Πριν πτωχεύσαν τράπεζες που πήραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια απο τους φορολογουμένους, τώρα βρίσκονται ολόκληρα κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης πρίν απο την πτώχευση. Και εδώ θα πρέπει πάλι να βοηθήσει η Γερμανία με δισεκατομμύρια από τα ταμεία της, που είναι όμως άδεια.

 

Ακριβώς όπως ένας πολίτης δεν μπορεί να ζεί πέρα από τις δυνατότητές του, δεν μπορεί να δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα έσοδα έχει και κατά συνέπεια βουλίαζει ολο και περισσότερο στα χρέη, το ίδιο δεν μπορεί να κάνει κάτι μτέτοιο και το κράτος. Ολοένα και λιγότεροι «επενδυτές» αποδέχονται τα ομόλογα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν θέλουν να αγοράζουν χρέη. Και τότε τι γίνεται; Υπερπληθωρισμός με χρήματα απο το τύπογραφείο; Απαλλοτρίωση και κλοπή όλων των αποταμιεύσεων και των συντάξεων; Συνέβησαν όλα, όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά πρόσφατα, στην Ζιμπάμπουε ή την Αργεντινή.

 

Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ή προοπτική των πολιτικών γύρω από το θέμα αυτό, συνεχίζουν απλώς να κάνουν τα ίδια όπως και πριν, χρέη χωρίς τέλος, πετάνε χρήματα στον αέρα που δεν τα έχουνε. Σύνθημά τους είναι: "Μετά από μένα ο κατακλυσμός". Και η οικονομική κρίση δεν έχει περάσει καθόλου, στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών βρίσκονται ωρολογιακές βόμβες, που είναι πολύ μεγαλύτερες από ό, τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Το big bang θα έρθει σίγουρα, η ερώτηση είναι μόνο, πότε θα έρθει.

 

Σε λίγο το παιχνίδι τελειώνει, και Tilt!

 

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι σαν ένα δεξαμενόπλοιο χωρίς ωστική δύναμη. Λόγω του μεγέθους του, θα βκινείται για ένα ακόμη διάστημα, όμως σύντομα θα σταματήσει και μάλλον θα βουλιάξει, διότι έχει μια μεγάλη τρύπα, απ' όπου μπαίνει πολύ περισσότερο νερό, απ' όσο μπορεί να βγεί. Κάθεστε ήδη στη ναυαγοσωστικές λέμβους, ή λέτε στον εαυτό σας, ότι όλα φαίνονται μια χαρά, γιατί πρέπει να φορέσω σωσίβιο;

 

Η Ιρλανδία στηρίζει τις τράπεζες της με 22 δισεκατομμύρια ευρώ

Και την οικονομική κρίση θα την αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιρλανδική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τον βαριά νοσούντα χρηματοπιστωτικό τομέα της με άλλα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια «κακή τράπεζα» και παίρνει απο τις αλλες τράπεζες της τα επισφαλή δάνεια που έχουν. Περισσότερο χρέος για το ιρλανδικό κράτος λόγω των τραπεζών του, ενώ η χώρα είναι υποψήφια για την πτώχευση σαν την Ελλάδα.

 

Πηγή: http://alles-schallundrauch.blogspot.com/2010/03/der-grosse-knall-kommt-bestimmt-die.html

Μετάφραση: Google+Εμμανουήλ Σαρίδης


6.04.10
 von Freemann

Drucken        Hoch