Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.10.2018

Δυστοκία

Γιατί η επίτοκος Ελλάδα έχει δυστοκίες και δεν μπορεί να ξεγεννήσει; Μήπως αυτό οφείλεται στον γεννήτορα και τις μαμές που την ξεγενούν; Ερωτήσεις και απαντήσεις

Εμμανουήλ Σαρίδης

του Εμμανουήλ Σαρίδη

 

Από μέρες τώρα, η πολυλογού παρουσιάστρια της ΝΕΤ, Έλλη Στάη, με το πατρικό της Ελισάβετ Τσαρλαμπά, μιλάει στις ειδήσεις των 8, που τώρα αρχίζουν στις 7 και τελειώνουν δεν ξέρω πότε, για δυστοκία: Για την δυστοκία που επικρατεί κατα την εκλογή ενός νέου πρωθυπουργού. Δεν μας λέει όμως, ούτε ποιά γυναίκα είναι αυτή που δεν μπορεί να ξεγεννήσει, ούτε και ποιός και πότε την γκάστρωσε. Υποθέτω λοιπόν, ότι έγκυα θα είναι η Ελλάδα και πατέρας του παιδιου που αναμένεται να γεννηθεί ο Geoffrey Παπανδρέου. Τοποθετώ δε σαν ήμερομηνία συλλήψεως το τέλος του 2009 (με την προεργασία του Geoffrey με τον εβραίο Dominique Strauss-Kahn) και τις αρχές του 2010, με την επίσημη προσφυγή του Geoffrey στα εβραιοελεγχόμενα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στο European Financial Stability Facility (EFSF), το λεγόμενο ευρωπαικό ταμείο στήριξης.  

 

Γεννητούρια υπο πίεσην δεν κάνουν όμως καλό ούτε στη μάνα, γιατί της δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα που δυσκολεύουν τον τοκετό, ούτε όμως και στο μωρό που θα γεννηθεί υπο τέτοιες συνθήκες. Και οι πιέσεις που δέχεται η μάνα είναι πολλές και ποικίλες και προέρχονται απο πολλές μεριές: Απο τον Wolfgang Schäuble και τον Philipp Rösler, που απειλούν να την διώξουν απο την Ευρωζώνη, απο τον Ευάγγελο Βενιζέλο που ζητά συντόμευση και απο τον Γεώργιο Προβόπουλο, που χθές ακόμη ζητούσε επειγόντως μια νέα κυβέρνηση, γιατί κάθε καθυστέρηση χειροτερεύει τη θέση μας στο εξωτερικό. Μεγάλες πιέσεις δέχεται η επίτοκος και απο το σύνολο των Πασόκων και των συστημικών ΜΜΕ, που την φοβερίζουν, ότι αν δεν βιαστεί με τα γεννητούρια δεν θα υπάρχουν λεφτα για μισθούς των υπαλλήλων. Ε, πώς να γεννήσει η φουκαριάρα υπ’ αυτές τις συνθήκες;

   

Τα γερμανικά ΜΜΕ έριξαν πάντως τους ανθελληνικούς τόνους των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, γιατί τώρα έχουν ένα νέο θύμα, την Ιταλία και τον Silvio Berlusconi (τον οποίο αποφάσισαν απο καιρό να αποκαθηλώσουν με χιλια δυό πουστηρλίκια). Έτσι ο σημερινός "Der Tagesspiegel" γράφει, ότι "ο Παπανδρέου παραιτείται, δεν γνωρίζει όμως σε ποιόν διάδοχό του να ευχηθεί επιτυχία και καλή τύχη!". Τα ίδια και το "Focus", που συμπληρώνει, ότι δεν ξέρει σε ποιόν να ευχηθεί, "γιατί τα κόμματα μαλλώνουν μεταξύ τους και μάλιστα σφοδρώτατα". Η Bild Zeitung χρησιμοποιεί ένα λογοπαίγνιο (στα γερμανικά): "Die Griechen griechen eine neue Regierung", οι Έλληνες δέχονται μια νέα κυβέρνηση. Μόνο που τα κόμματα δεν συνεννοήθηκαν ακόμη, ποιός θα την οδηγεί. Σαν νέος πρωθυπουργός παίζεται ο πρόεδρος της Βουλής Φιλιππος Πετσάλνικος, ακούγεται όμως και το όνομα του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδέμου.

 

Οι "Financial Times Γερμανίας" (FTD) γράφουν, "το χαμένο πόκερ του Παπανδρέου θα καταλήξει σε καταστροφή", γιατί "η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ήταν στην πραγματικότητα μια βελτίωση - σε σχέση με τη συμφωνία του Ιουλίου, η οποία περιελάμβανε ένα κούρεμα 21%" και δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί κυβερνήσεις και πιστωτές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Η συμφωνία του Οκτωβρίου έχει όμως ένα ολέθριο μειονέκτημα, ότι δηλαδή το νέο "σχέδιο" δεν είναι συγκεκριμένο, αλλά μόνο το περίγραμμα ενός σχεδίου διάσωσης. Του λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες, που θα πρέπει να συμφωνηθούν/επιλυθούν σε 60 ημέρες.

 

Γράφει επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, δεν συμφώνησαν με το οικειοθελές κούρεμα του 50% και είπαν, ότι θα ζητήσουν να τους επιστραφεί ενα μεγάλο μέρος του 50%, κάτι που πανικόβαλε τους Έλληνες επενδυτές που άδειασαν τους λογαριασμούς τους απο τις ήδη "στενές" τράπεζες. Οι τράπεζες παίζουν όμως έναν μεγάλο ρόλο στην ελληνική οικονομία, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι τράπεζες (η Πέμπτη είναι η Coca-Cola). Και αν δεν προσέξουν, θα μπορούσαν με την ανακεφαλαιοποίηση απο τους χρηματοδότες τους να χάσουν τον έλεγχο των ήδη χαμηλά κεφαλαιοποιημένω εταιρειών τους.

 

Να δούμε τι γράφει και το "Der Spiegel": "Η Ευρώπη γίνεται πλέον ανυπόμονη, η Ελλάδα δεν κατορθώνει να διαχειριστεί το χρεωστικό της πρόβλημα". Στο μεταξύ, συνεχίζει, συζητείται πλέον δημόσια μια πτώχευση της χώρας. Και στην ερώτηση: Τι θα σήμαινε μια πτώχευση της Ελλάδος, δίνει την εξής απάντηση: Για την ζώνη του ευρώ, οι συνέπειες θα ήσαν εκτεταμένες: Οι δανειστές θα έπρεπε να παραιτηθούν από το σύνολο ή μέρος των απαιτήσεών τους. Η ΕΚΤ θα υφίστατο απώλειες στα ομόλογά της. Το ίδιο και οι εμπορικές τράπεζες ή οι ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα επιβάρυνε τα ίδια κεφάλαιά τους. Ωστόσο οι μεγάλες τράπεζες στο εξωτερικό έχουν ήδη διαγράψει ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων τους.

 

Πιο αμφιλεγόμενες είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα: Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν, ότι μια πτώχευση θα είναι η καλύτερη επιλογή, γιατί θα μείωνε το βάρος του χρέους της χώρας, θα μειώνονταν η επιβάρυνση από τόκους στον προϋπολογισμό, και θα μειώνονταν επίσης οι υποχρεώσεις αποπληρωμής. Η πτώχευση δεν θεωρείται όμως σαν η τελική λύση στην κρίση του χρέους, διότι οι Έλληνες θα έπρεπε να προσαρμώσουν τις τρέχουσες δαπάνες τους με τα έσοδα. Διαφορετικά, θα συνεχίζαν να συσσωρεύουν χρέη και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζονταν. Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση πτώχευσης θα κάθονταν πάνω στις απαιτήσεις τους και το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα κατέρρεε.

 

Και ούτως εχόντων των πραγμάτων η δυστοκία της κυρίας Στάη είναι κατανοητή. Με τέτοιον γεννήτορα σαν τον Geoffrey και με μαμές και μάμους τους βαστάζους και τους νεροκουβαλητάδες του Ηγεμόνα, τι να σου κάνει η φουκαριάρα η επίτοκος; Μόνο δυστοκίες θα έχει. Και όταν ξεγεννήσει, θα βγάλει μονο ένα μπάσταρδο, κατ’ εικόνα και ομοίωση του μπαμπά του.  


Rubrik: Meinung/Γνωμη
10.11.11
 von Εμμανουήλ Σαρίδης

Drucken        Hoch