Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
16.12.2018

Το Mνημόνιο ψηφίστηκε - Και τώρα το μαρτύριο της εφαρμογής...

Το Mνημόνιο ψηφίστηκε αλλά τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Ποιά είναι αυτά; Διαβάστε. Και αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου...

Καρικατούρα: Hayati Boyacioglu
Μεγεθύνατε

Το μνημόνιο ψηφίστηκε αλλά τώρα πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να καταθέσει προς έγκριση στο Eurogroup πέρα από τις γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών και τη ρύθμιση για τις ρήτρες συλλογικές δράσης (CACs) αλλά και αναλυτικό χρονολόγιο εφαρμογής των παρεμβάσεων που θεωρούνται "προαπαιτούμενες" της υπογραφής του νέου δανείου.

 

Οι εταίροι της Ελλάδας -όπως αναφέρει στο σχετικό αναλυτικό δημοσίευμα το capital.gr- θα πρέπει να ικανοποιηθούν για να δώσουν το «ΟΚ» για να ξεκινήσει το PSI έως την Παρασκευή. Για να ικανοποιηθούν σύμφωνα με πληθώρα δηλώσεων ξένων αξιωματούχων θέλουν να δουν έργα και αυτά που πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες είναι πολλά.

 
Οι δανειστές ζητούν κάποια από τα μέτρα να ψηφισθούν πριν από το PSI και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει μαζικά εφαρμοστικούς νόμους ακόμη και με τη μορφή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

 
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα αξίας 3,2 δισ. ευρώ και πλειάδα διαθρωτικών παρεμβάσεων:
 

Α. Συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα περιλαμβάνει ένα μέρος των πρόσθετων μέτρων:
 

* τα αδιευκρίνιστα 325 δισ. ευρώ,
* την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών,
* την περικοπή 280 εκατ. ευρώ από εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις απομακρυσμένων περιοχών, πιστώσεων για αποδοχές πανεπιστημίων, αναπληρωτών καθηγητών και άλλων δαπανών γυμνασίων, λυκείων και γεωργικών δαπανών.
* Την περικοπή 300 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις
* Την μείωση των αμιγώς εθνικών επενδύσεων (και επιδοτήσεις προς επιχειρήσεις) κατά 400 εκατ. ευρώ.
* την περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ.
* Την περικοπή 550 θέσεων αντιδημάρχων και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτούς.

 

Β. Θεσπίζει 8 νόμους που θα προβλέπουν:

 
* Εργασιακός νόμος για την άρση της μετενέργειας, κατάργηση της μονιμότητας, πάγωμα της "ωρίμανσης", κατάργηση της υποχρεωτικής διαιτησίας, μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (επιπλέον 10% για τους νέους εργαζομένους).
* Λουκέτο στα μικρά ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και μείωση σε δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης «χαμηλής προτεραιότητας»
* Παρεμβάσεις στην αγορά με νέο νόμο για τον ορισμό των τιμών των αδειών των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, απελευθέρωση 20 επαγγελμάτων και νέες παρεμβάσεις στους δικηγόρους.
* Μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, και διεύρυνση του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς με την ανάκτηση των μισθών που καταβλήθηκαν μετά από την 1 Νοεμβρίου.
* Θέσπιση πλαφόν 2,8 δισ. ευρώ στην δαπάνη για φάρμακα. Μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων κάτω από 15%, των περιθωρίων χονδρικής από 5,3% σε 5%, σταθερού περιθωρίου 30 ευρώ για όλα τα φάρμακα άνω των 200 ευρώ και αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των 35.000 ευρώ. Καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων, υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς.
* Κατάργηση της ρύθμισης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και της αναστολής της ποινικής δίωξης και της δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
* Νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και νόμος για τη βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου εποπτείας.

 

Γ. Υπογράφει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: την εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, την πλήρη εφαρμογή του νέου μισθολογίου (4 αποφάσεις), μείωση του χρόνου μεταφοράς από τη ΔΕΗ των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας σε 2 ημέρες, το κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων και την αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων.

 
Κι όλα αυτά αποτελούν την κορυφή μονάχα του παγόβουνου...

 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  
http://defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=34169&Itemid=160

13-02-2012 10:14:54 

 

Διαβάστε επίσης στο defencenet.gr

  

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=34137&Itemid=131

 
Ομιλία Α.Τσίπρα: Ένας μεγάλος "μικρός" σε μια συγκλονιστική ομιλία   
12-02-2012 23:37:09
   
Ένας συγκλονιστικός Αλέξης Τσίπρας, μίλησε από τα βάθη της ψυχής του σήμερα στη Βουλή. Κατήγγειλε ότι  η κυβέρνηση καταφεύγει στον τρόμο και τον φόβο μέσω των τηλεοράσεων.

 

"Στέλνετε μαζικά τον κόσμο στα ΑΤΜ και τα σούπερ μάρκετ. Ντελίριο τρομοκρατίας. Ποντάρετε στον φόβο του λαού και επενδύετε εκεί. Αυτό όμως είναι και το αδιέξοδό σας γιατι λαός που εκβιάζεται δεν λυγίζει αλλά πεισμώνει. Μας περιγράψατε τις συνέπειες τις χρεοκοπίας βγαλμένες από την Αποκάλυψη του Ιωάννη δεν εξηγήσατε τι εννοείτε με τον όρο χρεοκοπία.

 

Προφανώς εννοείτε μη πληρωμή των ομολόγων και όχι επιπλέον άνεργοι. Εσείς εννοείτε το πιστωτικό γεγονός όμως απαντήστε : η ψήφιση του σημερινού πακέτου θα αποτρέψει ή θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο; Το ίδιο το ΠΣΙ ενέχει το πιστωτικό γεγονός».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φώναξε ότι «Το μνημόνιο έχει ως στόχο φτωχοποίηση των Ελλήνων και την εξαθλίωση και αν η κυβέρνηση Παπανδρέου πραγματοποίησε το πρώτο μέρος η δική σας υλοποιεί το 2ο και ισχυρότερο… Το μνημόνιο θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά την άτακτη χρεοκοπία αφού πρώτα εξασφαλίσει τους δανειστές μας».

 

Εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Λούκα Παπαδήμο αλλά και στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αφήνοντας να εννοηθεί για τον πρώτο ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τις τράπεζες και όχι τους πολίτες και για τον δεύτερο ότι «παριστάνει τον λέοντα στο εσωτερικό και την κότα στους πιστωτές».

 

"Αν αποδεχτούμε αυτό το πακέτο, η χώρα θα βρεθεί ακόμα πιο αποδυναμωμένη, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και νομικά απέναντι στο ενδεχόμενο της πτώχευσης, διότι θα έχετε εκχωρήσει το σύνολο του χρέους στο Αγγλικό Δίκαιο και θα έχετε δώσει τη δυνατότητα να δικάζουν τη χώρα μας τα δικαστήρια του Λουξεμβούργου, γιατί θα έχετε εκχωρήσει το δικαίωμα ασυλίας έναντι εθνικής κυριαρχίας και κυρίως γιατί θα έχετε φορτώσει τον ελληνικό λαό με ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια δυσβάσταχτου χρέους και θα έχετε δώσει ταυτόχρονα και πολύτιμο χρόνο στους εταίρους μας, να μας ξεφορτωθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος.

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και ας αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα για τη χρεωκοπία αυτοί που μας την ετοιμάζουν και μας τη σερβίρουν. Και αφήστε επιτέλους αυτές τις απειλές για το πετρέλαιο, για τα φάρμακα, για τα τρόφιμα.

 

Αν σας ενδιέφερε το ότι δεν θα έχουμε πετρέλαιο, δεν θα υπογράφατε χωρίς την παραμικρή ένσταση το εμπάργκο στο Ιράν, από το οποίο η χώρα μας προμηθεύεται το 35% του πετρελαίου που εισάγει.

 

Αν σας ενδιέφερε πραγματικά η αδυναμία πρόσβασης του ελληνικού λαού στα φάρμακα, δεν θα κόβατε στο μισό τη φαρμακευτική δαπάνη αφήνοντας τις φαρμακαποθήκες άδειες από φάρμακα.

 

Αν σας ενδιέφερε το ότι δεν θα έχουμε τρόφιμα, δεν θα αποφασίζατε να οδηγήσετε το ένα τρίτο του πληθυσμού στην ακραία φτώχεια".

 

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας ζήτησε αναστολή πληρωμών προς τους δανειστές και διαγραφή του χρέους χωρίς μνημόνιο Αναλυτικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Πρέπει τώρα να προχωρήσουμε σε αναστολή πληρωμών και να διεκδικήσουμε διαγραφή χρέους χωρίς μνημόνια αλλά με ρήτρα ανάπτυξης και όσα χρήματα εξοικονομήσουμε να πάνε στην ανάπτυξη. Πρώτιστο καθήκον η πληρωμή μισθών, συντάξεων όχι οι τράπεζες» ενώ απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε

 

«Ο ελληνικός λαός στην σύγχρονη ιστορία του τόπου δεν δείλιασε  ποτε και αν δεν το γνωρίζετε δείτε στα θεωρεία τον Μίκη Θεοδωράκη και Μανώλη Γλέζο. Δεν κάνει πίσω ο λαός δεν θα γίνει πειραματόζωο. Ο λαός θα νικήσει».


Rubrik: Politik/Πολιτικη
13.02.12

Drucken        Hoch