Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
22.10.2018

Προταση της Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π. για την πρασινη αναπλαση της Αθηνας

Η πράσινη ανάπλαση δεν ειναι διακοσμηση και πολυτελεια, ειναι επιτακτικη κοινωνικη αναγκη και προϋπόθεση επιβίωσης για τις επιβαρημένες περιβαλλοντικά πολεις, οχι μονο της Αθήνας αλλά του συνολου των «αθηνοποιημενων» ελληνικών πόλεων

Η Πανελληνια Ενωση Εργοληπτων Γεωπονων Εργων Πρασινου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.) κανει την ακολουθη προταση για μια πρασινη αναπτυξη της Αθηνας.

 

1.  Γενικά


 Ως πράσινη ανάπλαση εννοούμε το σύνολο των επεμβάσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του πράσινου με σκοπό την αισθητική, περιβαλλοντική και λειτουργική  αποκατάσταση της περιοχής αναφοράς, διαχρονικά με το ελάχιστο κόστος διαχείρισης και ανάλωσης φυσικών πόρων (αειφορική προσέγγιση).


Συνεπώς η πράσινη ανάπλαση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ και προϋπόθεση επιβίωσης τουλάχιστον για τις  επιβαρημένες περιβαλλοντικά περιοχές. 
Επομένως, δεν αφορά μόνο την περιοχή της Αθήνας αλλά σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών πόλεων, αφού η «αθηνοποίησή» τους δημιουργεί εξ ίσου σημαντικές  περιβαλλοντικές πιέσεις.


Στόχος θα πρέπει να είναι η πράσινη ανάπλαση να επεκταθεί KAI στον αγροτικό  χώρο, αφού οι περιβαλλοντικές πιέσεις που υφίσταται αυτός και μπορούν να αρθούν με τον εμπλουτισμό και την αποκατάσταση του οικοσυστήματος, είναι εξ ίσου σημαντικές και  επηρεάζουν όχι μόνο το μικροκλίμα αλλά και την ίδια την ποιότητα και την αξία της αγροτικής παραγωγής.


Βασικά εργαλεία για την επίτευξη των σκοπών αυτών είναι οι εξειδικευμένες γνώσεις που προσφέρονται από τις γεωτεχνικές επιστήμες σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από τα πεδία της αρχιτεκτονικής τοπίου και του περιβαλλοντικού σχεδιασμού με επαρκή γνώση των οικοσυστημάτων και των μεθόδων αποκατάστασης.

   

2.  Για ποιους λόγους επιβάλλεται να γίνει η πράσινη ανάπλαση  στην ΑΘΗΝΑ (Αττική)

 

1. Η μικρή έκταση πρασίνου – στην Αθήνα αναλογούν μόλις 2.5 μ2 / κάτοικο κατατάσσοντάς την στην βάση της λίστας των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, με χαρακτηριστικό στοιχείο την ανισοκατανομή του εντός και περιμετρικά του αστικού ιστού με ακραίες ποιοτικές διαφοροποιήσεις ως προς την φυτοκάλυψη, τη βοτανική σύνθεση και τις χρήσεις.

 

2. Η έντονη τάση που παρατηρείται για περαιτέρω μείωση:
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ):
• Κατά τη δεκαετία 1991-2000 η επιφάνεια των νέων κατοικιών στην Αττική αυξήθηκε κατά 18,1%, που μεταφράζεται σε απώλεια αδόμητης γης συνολικής έκτασης 90.000 στρ.
• Στο ίδιο διάστημα κάηκαν 103.000 στρ. δασικών εκτάσεων, που αντιστοιχούν στο 4% της συνολικής επιφάνειας της Αττικής. Από αυτά, τα 2.300 στρ. οικοδομήθηκαν! Ειδικά στην Πεντέλη χάθηκαν 31.700 στρ., από τα οποία τα 1.400 στρ οικοδομήθηκαν
• Η αναδάσωση και η φυσική αναγέννηση καμένων περιοχών καλύπτει μόλις 20.000 στρ. Αυτό σημαίνει ότι η δασοκάλυψη μειώθηκε κατά 24%.
• Η δόμηση επεκτάθηκε και σε αγροτική γη. Καλύφθηκαν άλλα 58.000 στρ., που αντιστοιχούν στο 1,9% της συνολικής επιφάνειας στην Αττική.

Οι παραπάνω σημαντικές απώλειες πράσινων ανοικτών χώρων συνδέονται και με το «διαρκές» φαινόμενο έλλειψης επαρκούς χωροταξικού σχεδιασμού και σοβαρής πολιτικής χρήσεων γης.   

 

Διαβαστε ολοκληρη την προταση στο ακολουθο λινκ

Προταση πρασινης αναπτυξης της Αθηνας

 

Η διευθυνση της Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π. ειναι:

 

Διδοτου 26

10680 Αθηνα
Τηλ.: 2109570615 -  2109322234
FAX: 2109570535 -  2109359210
E- mail:  info@ peegep.gr
http://www.peegep.gr  


21.07.09

Drucken        Hoch