Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
14.12.2018

Εσωτερική, εξωτερική και διεθνής πολιτική

Τις μέρες μας, ο Έλληνας δέχεται πολλές και διάφορες πληροφορίες, που κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν χαστούκια και κατραπακιές. Δεν ξέρει απο πού και ποιόν του έρχονται, ούτε και τι και ποιόν να πιστέψει. Ένα κονφούζιο, μια τελείως ανθυγιεινή κατάσταση

Μεγέθύνατε

Σημείωση Εμμανουήλ Σαρίδη

 

Πήρα και δημοσιεύω τα παρακάτω, που έχουν να κάνουν με το Συμπόσιο της ''ηγετικής ομάδας Ομογενών'' (που έγινε στις 28. Μαρτίου 2011 στη Νέα Υόρκη), με την ελληνική ομογένεια της Νέας Υόρκης, την ελληνική διπλωματία, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ακόμη και με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Καστελόριζο.

 

Φύρδην μύγδην, θα έλεγε κανείς. Ναί, όπως φύρδην μύγδην είναι και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, μια κατάσταση, που προφανώς εσκεμμένα θέλει να επιτείνει την σύγχυση του Ελληνα. Την σύγχυση του δημιουργούν:

 

  • Τα καθεστωτικά Μαζικά Μέσα Επιρροής (ΜΜΕ) με την "ενημέρωση" που του παρέχουν για τους επικούς αγώνες που διεξάγει ο Geoffrey Παπανδρέου στην Ευρώπη για την σωτηρία της Ελλάδος 
  • Τα πολυάριθμα "αντικαθεστωτικά" ιστολόγια με τις αποκαλύψεις τους για τα σκάνδαλα των πολιτικών και το έλλειμα κυβερνητικής πολιτικής που διαπιστώνουν
  • Και τα πολυάριθμα κινήματα πολιτών, απο τις Σπίθες του Θεοδωράκη μέχρι το δεν πληρώνω και κάνω ότι θέλω των αναρχικών

  

Πού και ποιός είναι όμως ο ένας δρόμος που θα πρέπει να πάρουμε, αν θέλουμε πραγματικά να σωθούμε; Όταν ο καθένας έχει την δική του συνταγή και μαγειρέυει την δική του σούπα; Στην Γερμανία λένε, ότι οι πολλοί μαγειροι χαλάνε το φαγητό. Και το σύνθημα των εξεγερμένων φοιτητών στο Βερολίνο του '60 ήταν "το ένα δάχτυλο σπάζεται εύκολα, τα πέντε δαχτυλα όμως είναι μια γροθιά ("Einen Finger kann man brechen, 5 Finger sind eine Faust").    

 

Ας έρθω όμως στο συγκεκριμένο θέμα που επικεντρώνεται στο ζήτημα που δημιουργήθηκε κατα το παραπάνω αναφερόμενο συνέδριο της Νέας Υορκής. Εκεί λοιπόν κάποιος κύριος Ηλίας Τσεκερίδης είπε, ότι η Ελλάδα φοβάται να καθορίσει την ΑΟΖ Καστελορίζου λόγω Τουρκίας. Κάτι δηλαδή που αναφέρεται σχεδόν καθημερινά, ιδιαίτερα στα αντικαθεστωτικά ιστολόγια. Εκεί όμως ξεσηκώθηκαν οι σύνεδροι, γιατί αυτό λέει, εκθέτει την Ελλάδα και ισχυροποιεί την Τουρκία.

 

Δεν καταλαβαίνω καλά. Είμαστε ακόμη στην εποχή της μυστικής διπλωματίας; Και γι' αυτό ζητάμε απο την κυβέρνηση την κεφαλή του "προδότη" επι πίνακι; Γιατί γίνεται μια τέτοια φασαρία για πράμματα που είναι γνωστά. Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι' εμείς κρυφό καμάρι; Και πώς θα αντιδράσει ο πολίτης, αν δεν γνωρίζει τι μαγειρεύει ο Geoffrey με τους Τουρκους ή με τον Σόρος; Όχι, δεν καταλαβαίνω αυτή την εξαψη και την αναστάτωση.

 

Παραθέτω λοιπόν παρακάτω τα σχετικά κείμενα (1. μέχρι 6.) και βγάλτε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.    

 

1.  ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ : Επικίνδυνος ή απλά ανεύθυνος και αφελής;

Απο το http://greekamericannewsagency.com

 

Σάλλος, με απρόβλεπετες συνέπειες  σε πολιτικό αλλά και διπλωματικό επίπεδο –αν και εφόσον  αληθεύουν τα όσα ισχυρίζεται και δημοσίως δήλωσε  γιατί μέχρι τώρα ουδείς Έλληνας διπλωμάτης επιβεβαιώνει όσα κατέθεσε δημοσίως την Πέμπτη 31 Μαρτίου στο Σταθάκειο πολιτιστικό κέντρο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης-  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλίας Τσεκερίδης. Από τις δηλώσεις αυτές ήδη  έχει ξεσπάσει μεγάλη  ένταση που υποβόσκει εδώ και μήνες  και αναμένεται να εκφρασθεί στα θεσμικά όργανα του οργανισμού (το Διοικητικό Συμβούλιο και την Γενική Συνέλευση)  αλλά και στο εσωτερικό αρκετών οργανισμών, ιδίως αυτών που ασχολούνται με τα εθνικά ζητήματα της Ελλάδος. Η συμπεριφορά Τσεκερίδη και εν γένη η το δημόσιο φαίνεσθαι της Ομοσπονδίας  φέρεται να προβληματίζει θεσμούς  αλλά και  άλλους σοβαρούς  και υπεύθυνους κύκλους  προσώπων  της Ομογένειας στην Νέα Υόρκη, αυτή η η  δημόσια  δήλωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης κ. Ηλία Τσεκερίδη την οποία αποκαλύπτει σήμερα το GreekAmerikanNewsAgency.com    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης, στο πλαίσιο του απολογισμού των εορταστικών εκδηλώσεων για την απόδοση τιμών επ ευκαιρία της 190 επετείου από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας προέβη σε μια δήλωση –που αν αληθεύει – θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δήλωση βόμβα!

 

Ο κ. Ηλίας Τσεκερίδης απαντώντας στην σφορδρότατη κριτική που δέχτηκε σχεδόν στο σύνολο του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για το ζήτημα της μη προβολής των εθνικών θεμάτων (Σκοπιανό Κυπριακό Ποντιακό και ΑΟΖ) ούτε στο ετήσιο συλλεκτικό λεύκωμα αλλά ούτε και στην παρέλαση οργανωμένα όπως άλλες φορές (με πανώ σχετικά κτλ) και προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα εκ μέρους του ΔΣ και του ιδίου προσωπικά απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής εθνικών θεμάτων Ομογενή Θεόδωρο Παυλάκο-γνωστό για την  ευαισθησία του στα εθνικά θέματα και την μαρκά ενασχόληση του-, προέβη σε μια δήλωση που ήδη προκαλεί, εκτός από ΣΟΚ,  νέες  έντονες τριβές στο εσωτερικό της έτσι και αλλιώς πολυδιασπασμένης και πολυτεμαχισμένης  Ομογένειας στις ΗΠΑ.    

 

Η επίμαχή δήλωση που εκθέτει προσωπικά τον ίδιο και  αν μη τι άλλο και θέτει θέμα παραμονής στην θέση του ως προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων, όπως χαρακτηριστικά μας δηλώνουν ομογενείς μέλη αντιπρόσωποι στον ΕλληνοΑμερικάνικο ιστορικό οργανισμό,   αλλά και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής:   Είπε λοιπόν, και μάλιστα επειδή θεώρησε ότι αυτά που θα πει είναι πολύ σοβαρά πήρε το μικρόφωνο σηκώθηκε όρθος και δήλωσε τα εξής:

Ξέρετε πολύ καλά  ότι αυτό το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι ότι δεν ήθελα εγώ να το κάνουμε θέμα (σ.σ. εννοεί στην παρέλαση και στο λεύκωμα). Το έκανα θέμα σε ένα μικρό κύκλο τις προάλες (σ.σ.που και πότε δεν λέει) τις προάλες και με αυτούς τους ίδιους που μιλάτε του διπλωμάτες και ΣΙΑ(σ.σ. έτσι το είπε ακριβώς) είπανε, θα σηκωθώ για αυτό γιατί είναι πολύ σοβαρό, πήγαμε στο καστελόριζο και κάναμε  αυτό που λέμε να κάνουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και έρχεται η Τουρκία.  Είμαστε εις θέση να αναχαιτίσουμε την εισβολή των τούρκων; Η ελλάδα λέει (σ.σ. οι διπλωμάτες και ΣΙΑ κατά τον κ. Τσκερίδη ο χαρακτηρισμός) Όχι! Φοβούνται να κάνουν κάτι τέτοιο! (σ.σ. στην Ελλάδα). Σας το λέω δεν ξέρω αν χρειαστεί να βγει έξω στην εφημερίδα, φοβούνται μήπως έρθει η αρβύλα από δίπλα και μας πατήσει! Και οικονομικά δεν είμαστε καλά και πιθανόν και στρατιωτικά  να μην είμαστε καλά! Αλλά εμπάση περιπτώσει εγώ αυτά δεν τα ήξερα τότε αλλά δεν ήθελα να βάλω καρφί στα μάτια της Ελληνικής κυβέρνησεως!

 
Είχε προηγηθεί η σφορδρή και ταικμηριωμένη κριτική από τον Θεόδωρο Παυλάκο, ακούστε Live τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος της επιτροπής εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων, την συγκεκριμένη συζήτηση αξίζει να την  ακούσετε για να διαπιστώσετε και εσείς τα υπονοούμενα περί του καθηγητή Β. Μαρκεζίνη. Ο οποίος πληροφορηθείς τα όσα κυκλοφορούν και τα όσα φέρεται να δηλώνει ο Ηλίας Τσεκερίδης και ο Π. Γαλάτουλας δηλώνει απλώς την πικρία του για το γεγονός και αποφεύγει να μιλήσει.. 

Το θέμα που ούτως ή άλλως παραμένει ανοιχτό είναι το ζήτημα της πρόσκλησης του γνωστού καθηγητή Sir Βασίλειου Μαρκεζίνη που είχε εκλεγή  σχεδόν παμψηφεί από το ΔΣ και έγινε αποδεκτό από την Ομογένεια με μεγάλη ικανοποίηση! Ανοιχτό επίσης παραμένει το ζήτημα της πρόσκλησης Χ. Παπουτσή στην εκδήλωση της Παρασκευής στον Άγιο Δημήτριο. Θέμα που τα προσεχή 24ωρα θα αναδείξουμε και θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που θα αποδείξουν και καταδείξουν τις μεθόδους και τις πονηριές Γαλάτουλα για να μην έρθει ο Υπουργός Προστασίας Χ. Παπουτσής. 

  

Οι αντιδράσεις στην  Ομογένεια η οποία πληροφορήθηκε τις ακριβείς δηλώσεις του αποκλειστικά  από το GreekAmericanNewsAgency.com ποικίλουν ενώ ήδη τα μέλη της επιτροπής εθνικών θεμάτων  της Ομοσπονδίας Ελλ. Σωματείων ΝΥ, υπό τον πρόεδρο της τον Ομογενή Θεόδωρο Παυλάκο ετοιμάζουν σχετικό κείμενο που θα καταγράφει τις αντιδράσεις τους σε αυτή την δημόσια τοποθέτηση του κ. Τσεκερίδη  ενώ  ήδη συζητούν ανοιχτά πλέον και το ενδεχόμενο  ομαδικής παραίτησης τους από την επιτροπή αυτή της Ομοσπονδίας. Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ήδη τα προσεχή 24ωρα συγκαλείται σύσκεψη της επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπισθεί συνολικά τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είτε με τις δηλώσεις Τσεκερίδη είτε πολύ περισσότερο με το θέμα της πρόσκλησης του κ. Βασίλειου Μαρκεζίνη που ήταν πρόταση και  πρωτοβουλία της επιτροπής εθνικών θεμάτων. 

 

Να παραιτηθεί ο Ηλίας Τσεκερίδης!

 

Γνωστός και διακεκριμένος Ομογενής με μεγάλη πείρα και μακρά ιστορία στην ενασχόληση του με τα εθνικά θέματα,   που θέλησε να διατηρήσει προς το παρών την ανωνυμία του μας δήλωσε τα εξής  «είτε αληθεύει αυτή η δήλωση του κ. Ηλία  Τσεκρίδη θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί είναι αδιανότητο ένας όντας εκλεγμένος πρόεδρος ανεξάρτητου  ΕλληνοΑμερικάνικου Οργανισμού να αποδέχεται ή ακόμα χειρότερα να παίρνει εντολές από την Ελλ. Κυβέρνηση και τους διπλωμάτες της οι οποίοι στο κάτω κάτω είναι υπάληλοι της,  πολύ δε περισσότερο όταν ισχυρίζεται ότι του δήλωσαν αυτά τα δραματικά εις βάρος της χώρας μας που θίγουν την πατρίδα μας  εθνικά και στρατιωτικά,  είτε ακόμα χειρότερα αν όλα αυτά δεν αληθεύουν ή εμπάση περιπτώσει δεν αποδίδουν την πραγματικότητα όσων λέει ότι του είπανε οι διπλωμάτες μας. Τότε είναι και αφελής και εθνικά επικύνδινος οπότε ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί»

 

Το πλήρες ρεπορτάζ για όσα συνέβησαν στην απολογιστικού χαρακτήρα Ομογενειακή συγκέντρωση είναι αναρτημένω ήδη από την Παρασκευή 1η Απριλίου

Εν τω μεταξύ σε επικοινωνία που είχαμε με ανώτερη  διπλωματική πηγή στην Ουάσιγκτον κατ’ αρχήν δεν επιβεβαιώνει μια τέτοια συζήτηση για την οποία κρατούν ζωηρές ειφυλάξεις αν; Πότε; Και  με ποιους έγινε; Και εν συνεχεία επί της ουσίας όσων αναφέρει ο κ. Η. Τσκερίδης και αποδίδει σε έλληνες διπλωμάτες αφενός τα θεωρούν « φαιδρότητες, μη σοβαρά και  σε κάθε περίπτωση εντελώς ανεύθυνα εκ μέρους του να κάνει τέτοιες δημόσιες αναφορές εις βάρος της Ελλάδος εκθέτωντας αν μη τι άλλο  την χώρα,   εμφανίζοντας την εθνικά και στρατιωτικά ανέντιμη ενώπιον της γείτονος  η οποία ήταν και είναι πάντα έτοιμη για πάν ενδεχόμενο αν και εφόσον  χρειστεί,  παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δυο χωρών σταδικά βελτιώνονται οπότε μάλον στην σφαίρα του ανεύθυνου και της φαντασίας του  ανήκουν  όλα όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ».

 

 
2. http://www.kalami.net

    

Προς πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ: ΔΕΝ μπορεί αυτός ο διπλωμάτης να παραμένει άλλο στην Ουάσιγκτον, όταν ανέχεται να τον χρησιμοποιούν

  
ΠΑΛΙ και βρώμικα, τυχοδιώκτες-επιτήδειοι, γιά τις δουλειές τους ή γιά τις εσωτερικές διαμάχες τους σε ομογενειακές Οργανώσεις

 

Είναι η τρίτη φορά που δημιουργεί προβλήματα με τις λάθος επιλογές και τις ανεύθυνες πράξεις του

 
Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει έναν ολίγιστο και ευθυνόφοβο γιά πρέσβη στις ΗΠΑ!

 
Τρεις από τους συμμετέχοντες στο ''Συμπόσιο'' της αυτοανακηρυγμένης ''ηγετικής ομάδας Ομογενών'' (28 Μαρτίου 2011, Νέα Υόρκη) επιβεβαίωσαν στο ''Κ'' ότι ο πρέσβης μίλησε και γιά την ΑΟΖ και είπε αυτά που είπε (περί φόβου της Ελλάδας γιά επίθεση Τουρκίας. Την ερώτηση την έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης, Η. Τσεκερίδης). Μετά, o ευθυνόφοβος πρέσβης, αποποιήθηκε με δηλώσεις του (και μάλιστα, πάλι, σε αλητοτουρίστα-μυθομανή, δημιουργό προβλημάτων στην Ομογένεια) την ευθύνη αυτών που είπε. Kαι με εντυπωσιακή ανευθυνότητα, ''κατηγορεί'' έμμεσα τρίτους, παρεμβαίνοντας έτσι -άθελά του- και χρησιμοποιούμενος από επιτήδειους, στoν ''εμφύλιο πόλεμο'' στην Ομοσπονδία Νέας Υόρκης, που δημιούργησαν με βρώμικα παιχνίδια και τραμπουκισμούς, οι βασιλοχουντικοί-ακροδεξιοί στο Συμβούλιό της..

 

Kαι άλλο ατόπημα του ''κορυφαίου'' πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, Βασ. Κασκαρέλη

 
 - Συμμετείχε σε ''συμπόσιο'' με άτομα που αποδείχτηκαν ασοβάρευτα, αφού έβγαλαν προς τα έξω τι συζητήθηκε γιά τα εθνικά ζητήματα.
- Χρησιμοποιήθηκε βρώμικα και άθελά του, στον εμφύλιο που σπαράσσει την Ομοσπονδία Ν. Υόρκης, υπέρ της ομάδας των βασιλοχουντικών.

 
( Σε ότι αφορά τον εκδότη της ημερήσιας ''Εθνικός Κήρυκας'' με τις ''ηγετικές'' φιλοδοξίες, που επέλεξε τους ''ηγέτες-μαϊντανούς'' γιά το ''Συμπόσιο'', θα έπρεπε να ήταν περισσότερο υπεύθυνος στις επιλογές του, γιά να μην εκτεθεί πάλι, ούτε αυτός, ούτε -ειδικά- ο πρέσβης )

Είχαμε δεκάδες ''ψώνια'' -αφηνιασμένα και μη- στην Ομογένεια, αποκτήσαμε τώρα και...''ηγετικές καραψωνάρες''

 
Θαυμάστε μία ακόμα νέα ''ηγετική ομάδα Ομογενών'', που συνευρέθηκε (28 Mαρτίου 2011) με τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Β. Κασκαρέλη και την γεν. πρόξενο στη Νέα Υόρκη, Α. Μπαλτά (πήγε στο τέλος του ''Συμπόσιου''), γιά ''ενημέρωση'' και ''ανταλλαγή απόψεων''.

 
Στο ''Συμπόσιο'' της...αυτοανακηρυγμένης ''ηγετικής ομάδας'', συζητήθηκε επίσης ''διπλωματικά-πρεσβευτικά'', γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν καθιερώνει την ''Αποκλειστική Οκονομική Ζώνη'' (ΑΟΖ): ''Φοβάται (στρατιωτικά) την Τουρκία''.

 
Αποκλειστικές δηλώσεις (μόνο στο ''Κ''), ηγετών, ηγετίσκων, προέδρων, πολιτικών, παραγόντων, κ.ά.

 
(Οι δηλώσεις. Διαβάστε επίσης με προσοχή γιά την συνάντηση και χειροκροτείστε ) ... ( Επιστολές αναγνωστών )

  

3. Παπανδρέου -Δρούτσας έμειναν με το... φέσι

Με απερίφραστο και κατηγο­ρηματικό τρόπο η Άγκυρα διεμήνυσε - προ δεκαημέρου -, δείχνοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες στην Αθήνα, ότι η περιοχή νότια του Καστελόριζου «εμπίπτει απόλυτα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»! Με τον τρόπο αυτόν η Άγκυρα διέλυσε τις ψευδαισθήσεις Παπανδρέου και Δρούτσα περί των δυνατοτήτων της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τίναξε στον αέρα την αφελή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών.

Αξίζει, ίσως, να σημειωθεί, ως χαρακτηριστικό της ελληνικής αμηχανίας από την επίσημη τουρκική τοποθέτηση, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας το καλύτερο που βρήκε ως απάντηση προκειμένου να υποσημειώσει τα ελληνικά συμφέροντα στο νησί ήταν να λάβει μέρος την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση δενδροφύτευσης στο Καστελόριζο!

Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας φύτευε δεντράκια στο Καστελόριζο, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε ήδη ξεκαθαρίσει επίσημα και κατηγορηματικά στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας ότι:

♦  Το Καστελόριζο με τα χωρικά του ύδατα (6 μίλια) επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

♦  Σύμφωνα με τους τουρκικούς χάρτες, τους οποίους παρουσίασαν στον Έλληνα διπλωμάτη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.

♦ Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις θέσεις της την Αίγυπτο και, συνεπώς, το Κάιρο, συμμεριζόμενο τις τουρκικές θέσεις, έχει διακόψει τις ελληνοαιγυπτιακές συζητήσεις για την ΑΟΖ στην περιοχή!

Το ιστορικό

Αφορμή για να παρουσιαστούν με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο οι τουρκικές θέσεις ήταν το διάβημα που έκανε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την ενέργεια της γειτονικής χώρας να εκδώσει οδηγίες Navtex (ναυτιλιακές οδηγίες αντίστοιχες των αεροπορικών notam) για τις συμπληρωματικές εργασίες που πρόκειται να πραγματοποιήσει το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Explora» σε θαλάσσια περιοχή ελληνικής (νότια του Καστελόριζου) δικαιοδοσίας.

Όπως είναι γνωστό, στις 12 Μαρτίου το πλοίο «Explora», το οποίο είχε λάβει άδεια από τις ελληνικές αρχές για να πραγματοποιήσει έρευνες για την πόντιση καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία, παρενοχλήθηκε από τουρκική κορβέτα. Το τουρκικό πολεμικό πλοίο υποχρέωσε το «Explora» να αποχωρήσει υποστηρίζοντας ότι η άδεια που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές δεν έχει ισχύ διότι η περιοχή αυτή ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μία βδομάδα αργότερα το «Explora» επρόκειτο να περάσει ξανά σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η Τουρκία εξέδωσε Navtex - οδηγία προς ναυτιλλομένους - για τις έρευνες. Δηλαδή η Τουρκία έδωσε άδεια για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρη­πίδα!!!

Κατόπιν όλων αυτών, το ελληνικό ΥΠΕΞ έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία της χώρας στην Άγκυρα να προβεί στο σχετικό διάβημα. Όταν ο εντεταλμένος υπάλληλος της πρεσβείας πήγε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για να διαμαρτυρηθεί, έλαβε την απάντηση την οποία περιγράψαμε παραπάνω και την επαναλαμβάνουμε συνοπτικά:

♦   Το Καστελόριζο επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

♦ Δεν έχει δικαίωμα στον ορισμό ΑΟΖ.

♦  Και ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει (και πείσει) την όμορη Αίγυπτο για τις θέσεις της και γι' αυτό σταμάτησαν οι ελληνοαιγυπτιακές συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών των δύο χωρών.

«Δηλώστε την ΑΟΖ»

Τα εν λόγω περιστατικά με το ιταλικό πλοίο «Explora», τα διαβήματα και τις τουρκικές απαντήσεις περιγράφουν, όπως υπογραμμίζουν με ανησυχία έμπειροι Έλληνες διπλωμάτες, το αδιέξοδο της πολιτικής των διευθετήσεων με κάθε κόστος, που έχει υιοθετήσει και προωθεί ο Γ. Παπανδρέου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει πως το θέμα του Καστελόριζου δεν περιλαμβάνεται στις ελληνοτουρκικές συζητήσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την εξέλιξη μιας συζήτησης η οποία οδηγεί στη διανομή ή συνδιαχείριση του Αιγαίου και ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα γκρίζα ζώνη επί της ελληνικής ΑΟΖ στο Καστελόριζο.

Παράγοντες της ελληνικής διπλω­ματίας (εκτός κυκλώματος Δρούτσα, συμβούλων και λοιπών χειροκροτητών) υπογραμμίζουν ότι είναι ακατανόητη η σιωπή με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλες αυτές τις κινήσεις της Τουρκίας, η οποία μεθοδικά φροντίζει για το «γκριζάρισμα» της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή του Καστελόριζου.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων στην πε­ριοχή αν ο υπουργός Εξωτερικών, εκτός από δενδροφυτεύσεις, φρόντιζε και για την ανακοίνωση της δήλωσης της ελληνικής ΑΟΖ λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα που από το διεθνές δίκαιο έχει το Καστελόριζο!

  

4. Σχόλιο αναγνώστη απο το Ποντίκι

Sir @ 06 Απρ 2011 22:51
ή δεν εχετε σωστες πληροφοριες ή καποιο ρολο παιζουν αυτα τα δημοσιευματα που αδυνατω να συλλαβω - μηπως για καποιο λογο η κυβερνηση για εθνικους λογους σας προτρεπει σε τετοια πληροφορηση; - γιατι αδυνατω να πιστεψω πως δεν γνωριζετε πως η τουρκια ειχε ελθει σε συμφωνια με τον μουμπαρακ για την ΑΟΖ μεταξυ τουρκιας αιγυπτου κατι που οπως κι εσεις λετε αφηνει το καστελοριζο εκτος ελληνικης ΑΟΖ και αποτρεπει την ενωση μεταξυ κυπριακης και ελληνικης ΑΟΖ κατι που διακαως επιθυμει το ισραηλ - υποθετω πως επισης γνωριζετε πως οι ταραχες στην αιγυπτο ξεσπασαν αμεσως μετα απο αυτη την συμφωνια μεταξυ τουρκιας αιγυπτου με αποτελεσμα την πτωση μουμπαρακ - ακομη επιμενετε πως η ελλαδα φοβαται την τουρκια οταν ολο το παιχνιδι στην ευρυτερη περιοχη το κανουν αμερικανοι και ισραηλ; - ή μηπως δεν γνωριζετε τις αντι τουρκικες διαδηλωσεις στην τουρκοκυπριακη κοινοτητα; τυχαιο; - ή μηπως δεν γνωριζετε πως το επομενο βημα ειναι η συρια με τους κουρδους να πιεζουν για αυτονομια - λετε πως η ενταση στις κουρδικες περιοχες της τουρκιας να ειναι ασχετη με αυτο το γεγονος; - προφανως αντιλαμβανεστε το μεγα προβλημα που ανακυπτει για την τουρκια - ποιος φοβαται ποιον λοιπον!!!

 

5. Σαμαράς, Τσεκερίδης και πολιτική τράμπα Νέας Υόρκης


του Νικολάου Γεωργαντζά*

Ο Σαμαράς προτείνει διαχωρισμό υπουργού-βουλευτή!

 

«Στην ανάγκη νέου καταστατικού χάρτη της χώρας, που να θεσπίζει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα προκύψει μέσα από την λαϊκή σύμπραξη και θα αντανακλά την βούληση της ελληνικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος του κόμματος».


Η βραδυφλεγής θρυαλλίδα της επερχομένης διακομματικής λαίλαπας Jeffrey-Σαμαρά, ο πρόεδρος δηλαδή της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, είναι πράγματι ένα τυφλά πιστό παιδί του καθεστώτος της δεσποτικής κομματοκρτίας της μεταπολίτευσης. Ό,τι και να λαλεί, δεν παύουν ούτε η ΝΔ ούτε ο ίδιος να είναι πολιτικά συνυπεύθυνα αίτια της κατάρρευσης όχι μόνον της χώρας, αλλά και όλου του ελληνικού μας έθνους, σε παγκόσμιο επίπεδο διασποράς.

 

Σε κάθε εποχή κρίσης, νέες ιδέες αναδύονται, ενώ κάποιες παλιές και δυσλειτουργικές απορρίπτονται. Στρατηγική είναι η πραγματοποίηση σειράς αποφάσεων που οδηγούν σε πράξη, υπό συγκεκριμένους όρους σύζευξης με το περιβάλλον και το πλαίσιο ενός κοινωνικού οργανισμού, είτε είναι τούτος μία επιχείρηση είτε είναι ένα ολάκαιρο έθνος όπως, π.χ., το ελληνικό.

 

Επειδή οι ​​αποφάσεις δράσεων της ίδιας της στρατηγικής είναι η δράση, η στρατηγική δεν είναι μόνον μία περιγραφή της δράσης. Δυστυχώς, στον κόσμο της παραδοσιακής πλέον στρατηγικής, οι περιγραφές (πληροφορίες) έχουν αντικαταστήσει την δράση (γνώση).

 
Ξεκινώ με την παραδοχή ότι η στρατηγική ενός κοινωνικού οργανισμού είναι αυτό που κάνει, και αυτό που κάνει είναι η στρατηγική του. Δεν μπορεί όμως κανένας κοινωνικός οργανισμός να λειτουργεί μόνον με περιγραφές που πλαισιώνουν τις δηλώσεις αποστολής του (mission statements).

 

Ο ρόλος της κοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας: η κοινωνία διαμορφώνει τη στρατηγική και ενεργοποιεί τις εταιρικές πράξεις κοινωνίας και πολιτικής. Χωρίς σεβασμό στην κοινωνία και την βούλησή της δεν υπάρχει βιώσιμη στρατηγική.

 

Αυτός είναι ο λόγος που επισημαίνω τα μέτρα που βασίζονται στην στρατηγική σκέψη ως κοινωνική αντι-τράμπα. Οι κοινωνίες δεν θέλουν τράμπες (tradeoffs) και, συνεπώς, πραγματικά αποτελεσματική στρατηγική δεν μπορεί να στηριχτεί σε κοινωνικές και πολιτικές τράμπες.

 

Ορίστε ένα απτό παράδειγμα από τον ελληνικό μας κόσμο της διασποράς, εδώ στην Νέα Υόρκη. Τούτο είναι το αποτέλεσμα μίας κοινωνικής και πολιτικής τράμπας (tradeoff).

 

Τον κάνανε πρόεδρο οι τυφλά πιστοί της καθεστικυίας τάξης και φίλοι της δεσποτικής κομματοκρτίας που καταδυναστεύει την Ελλάδα. Μεγαλοπιάνεται λίγο, αλλά είναι συνήθως φιλικός και πρόσχαρος. Αδαής, αφελής και όργανό τους μπορεί επίσης να είναι, αλλά μπορεί ίσως και να μην έχει καν συν-αίσθηση του τι είπε: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! ΑΠΕΔΩΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

 
Όπως ακριβώς το ΠΑΣΟΚ του Jeffrey, έτσι και η ‘νέα’ ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, απλά διαγκωνίζονται γιά την ενοχή των αντιπάλων, επιρρίπτοντας ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Εν σιωπή, η συμφωνία όλων των κομμάτων (ΛΑΟΣ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ), όπως και της τυφλά πιστής σε αυτά καθεστικυίας τάξης της Νέας Υόρκης, δεν είναι τίποτε άλλο από την διαφύλαξη της ακεραιότητας του πολιτικού συστήματος.

 

Όμως η διαφύλαξη της ακεραιότητας του πολιτικού συστήματος, όχι μόνον συντηρεί μία απόκοσμη σχέση μεταξύ κοινωνίας και πολιτικής, αλλά έχει και ένα τεράστιο κόστος. Πέρα από οικονομικό, το κόστος τούτο αγγίζει ακόμη και την ελληνική εθνική κυριαρχία. Και δεν μετράμε καν την εντυπωσιακά αποπνικτική ατμόσφαιρα που σκεπάζει ολόκληρη την χώρα.

 

Τοποθέτηση δεν κάνω. Απλά θέλω να μπουν μερικά πράγματα σκορπισμένα με μεγάλη αταξία σε μία σειρά.

 

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα ιστορικά. H Magna Carta είχε αρχικά εκδοθεί το έτος 1215 από τον βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας. Επανεκδόθηκε αργότερα στον 13ο αιώνα σε τροποποιημένες εκδόσεις, που παραλείπουν ορισμένες προσωρινές διατάξεις όπως, π.χ., την άμεση αμφισβήτηση της εξουσίας του μονάρχη.

 

H Magna Carta πρώτα πέρασε σε νόμο το 1225. Η έκδοση του 1297, με το μακρύ τίτλο (αρχικά στα λατινικά) «Η Μεγάλη Χάρτα των Ελευθεριών της Αγγλίας, καθώς και των Ελευθεριών του Δάσους», εξακολουθεί να παραμένει υψίστης δικανικής σημασίας γιά την Αγγλία και την Ουαλία.

 

Το 1651, ο Thomas Hobbes του Malmesbury ή Malmsbury (5 April 1588 – 4 December 1679) έγραψε το βιβλίο του ‘Leviathan’. Με βάση πάντα την μοναρχία, το βιβλίο τούτο καθιέρωσε την πολιτική φιλοσοφία γιά τις περισσότερες χώρες της Δύσης, από την σκοπιά της κοινωνικής θεωρίας σύμβασης ή του κοινωνικού συμβολαίου.

 

Παρά τις αμφιβολίες του, ο Jean-Jacques Rousseau (28 June 1712 – 2 July 1778) δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ακολουθεί πιστά την γραμμή σκέψης του Thomas Hobbes. Λίγα ίσως έργα έχουν επηρεάσει τόσο πολύ την πολιτική σκέψη όσο το κοινωνικό συμβόλαιο του Ρουσσώ, που έγινε το ευαγγέλιο της γαλλικής επανάστασης, καθώς η Γαλλία βγήκε από την καθαρή φεουδαρχία.

 

Αυτά που λαλεί λοιπόν ο βραδυφλεγής Σαμαράς περί κοινωνικού συμβολαίου, δεν είναι τίποτε άλλο από την μοναρχική ή έστω μετα-φεουδαρχική γραμμή σκέψης της Magna Carta. Ως ένας νέος Jean-Jacques Rousseau δηλαδή, αλλά και ως ένα τυφλά πιστό παιδί της δεσποτικής κομματοκρατίας, όπως ακριβώς ο φοβικός Τσεκερίδης, έτσι και ο Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ακολουθεί τυφλά την γραμμή σκέψης της Magna Carta και του Thomas Hobbes.

 

Αυτό είναι ένα σενάριο. Είναι το σενάριο ‘Α: κρυφό καπέλο’. Βλέποντας δηλαδή τις επιλογές της να μειώνονται, η δεσποτική κομματοκρατία στην Ελλάδα και στον ελληνικό κόσμο της διασποράς παίζει τα ρέστα της, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων ΝΥ, Ηλία Τσεκερίδη.

 

Ένα δεύτερο σενάριο ή σενάριο ‘Β: κρίση επανελλήνισης’, θέλει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πολύ μπροστά από την εποχή του και, ως εκ’ τούτου, πρέπει να τον πιστέψουμε ίσως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Μέσα σε μία προσωπική κρίση επανελλήνισης, ο Σαμαράς θέλει να γράψει ιστορία το 2011, ακολουθώντας την γραμμή σκέψης του Σόλωνα (594 π.Χ.), του Κλεισθένη (508-7 π.Χ.) και του Εφιάλτη (462 π.Χ.), που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της αυθεντικής των Αθηναίων δημοκρατίας.

 

Με βάση αυτά που λαλεί ο Σαμαράς, γιά να παίξει το σενάριο ‘Β: κρίση επανελλήνισης’, ο Σαμαράς πρέπει να διαγραφεί από την ΝΔ. Διότι επανελλήνιση σημαίνει να σημαίνεις και όχι απλά να λαλείς.

 

Και μάλλον είναι κάπως δύσκολο τούτο, μιάς και η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη που προτείνει ο Σαμαράς παρουσιάζεται ως πρόταση της ΝΔ, με ένα άψογο λεξιλόγιο βραδυφλεγούς θρυαλλίδος: «δεν θα πρέπει να είναι ερήμην της ελληνικής κοινωνίας. Ο καταστατικός χάρτης της χώρας πρέπει να είναι απόρροια της λαϊκής σύμπραξης, να αντανακλά την βούληση της κοινωνικής πλειονότητας…»

 

Επιμένω όμως γιά το κοινό καλό της Ελλάδος και του ελληνικού μας έθνους όλης της διασποράς. Ποιό σενάριο παίζει η ‘δημωδία’ Jeffrey-Σαμαρά-Τσεκερίδη;

 

Το σενάριο ‘Α: κρυφό καπέλο’ ή το σενάριο ‘Β: κρίση επανελλήνισης’; Και τι επιπτώσεις θα έχει το ποιό σενάριο παίζει γιά τον ελληνικό μας κόσμο της διασποράς; Γιά να δούμε τι άλλο θα δούμε άραγε εδώ, στην Νέα Υόρκη;

Οψόμεθα κομματόσκυλα… Ελλάς ή κόμμα;


* Ο Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Καθηγητής Συστημικής Δυναμικής
Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη

 

6. Σχόλιο Νίκου Κ.Γ. (Γεωργαντζά)
στο http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/, 08/04/2011 

 
H προπαγάνδα κατά της αυθεντικής ή πραγματικής δημοκρατίας σπάει καρύδια. Αν και είναι χιλιάδων ετών, δεν έχει καμμία βάση.

Η αυθεντική δημοκρατία είναι ένα άκρως αξιοκρατικό πολιτικό σύστημα. Απαιτεί, κατά τους Αθηναίους της κλασικής Ελλάδος, δύο χρόνια παιδείας προετοιμασίας πριν τις εξετάσεις.

 

Αφού κάποια ή κάποιος περάσει τις εξετάσεις, μετά κάνει δέκα χρόνια πρακτικής προετοιμασίας στην εκκλησία του δήμου (Πνύκα). Μετά από 12 χρόνια συνολικής προετοιμασίας μία ή ένας πολίτης είναι έτοιμη ή έτοιμος γιά δημόσιο αξίωμα με κλήρο.

 

Πολλοί μπερδεύουν την δημοκρατία με την λαοκρατία. Άλλο όμως η δημοκρατία και άλλο η λαοκρατία. Το παράδειγμα του μαουνιέρη να εκφέρει γνώμη για ένα πίνακα του Πικάσο, δεν έχει τίποτα να κάνει με την δημοκρατία. Είναι ένα κλασικό παράδειγμα λαοκρατίας.

 

Και βέβαια η δημοκρατία απαιτεί δημοκράτες. Και με την σωστή παιδεία, τις και τους δημιουργεί, από τον πολιτικό τους έρωτα.

 

Γιά να γράφεις σχόλιο εδώ θα πεί πως ήδη έχεις πολιτικό έρωτα. Αυτό όμως που σκοτώνει τον πολιτικό σου έρωτα είναι η προπαγάνδα κατά της αυθεντικής δημοκρατίας.

  

7. Άλλες σχετικές δημοσιεύσεις 

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=115643

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=115641

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=115185 

<//span>


8.04.11

Drucken        Hoch