Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
21.10.2018

Μια ελληνικη πατεντα καταστροφης του περιβαλλοντος

Η πατεντα ειναι η "δομηση εκτος σχεδιου", που πρεπει να καταργηθει, για να εκλειψει και ο ‘πειρασμός’ να κάψουμε τα δάση για να κτίσουμε τον οικισμό μας, την βίλλα ή τις μεζονέτες μας βάσει του νόμου "εκτός σχεδίου"

Μεγενθυνατε

του Βασίλη Ζώτου*

 

Τελικά και ευτυχώς έφυγε ο πύρινος εφιάλτης και την επόμενη ημέρα διαπιστώσαμε την ‘βιβλική καταστροφή’ στην Αττική που άφησε πίσω του.

Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσουμε τελικά να βάλουμε τέλος στην ‘εκτός σχεδίου δόμηση’. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε πολλά χρόνια τώρα και πάρα πολλοί επιστήμονες (αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, κλπ.) έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα και έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση. Πρέπει τελικά να σταματήσει αυτή η ιστορία της ‘κολοκυθιάς’ (τέσσερα στρέμματα, δύο στρέμματα, είκοσι στρέμματα κλπ… για αρτιότητα).

 

Τα δε στρέμματα χαρακτηρίζονται στα σχέδια ως 4, 2, 20, κλπ και στην πράξη μόνο ένας Θεός ξέρει πόσα είναι στην πραγματικότητα. Πριν από χρόνια (πολύ πριν να έρθει η σύγχρονη λαίλαπα της αυθαιρεσίας) σε μία πολεοδομική μελέτη που κάναμε για ένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε κάποιο νησί, όταν μετρήσαμε όλες τις άδειες που είχαν εκδοθεί από το πολεοδομικό γραφείο για ‘εκτός σχεδίου δόμηση’ και αθροίσαμε  το σύνολο των στρεμμάτων όπως είχαν εμφανισθεί στα σχέδια των οικοδομών το άθροισμα ήταν μεγαλύτερο από την συνολική επιφάνια του νησιού!

 

Φυσικά, πρέπει να κτίσουμε καινούργιους οικισμούς, πρέπει να προβλέψουμε (και όχι να τρέχουμε από πίσω) την εξάπλωση των πόλεών μας…αλλά με οργανωμένο τρόπο, με μελετημένο και νομοθετημένο σχέδιο για την καινούργια πόλη ή τον οικισμό.

 

Δεν επιτρέπετε στον 21ο αιώνα να έχουμε νέους οικισμούς χωρίς τις απαραίτητες υποδομές:


-Δίκτυο νερού πυρόσβεσης
-Υπόγεια δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, φωταερίου, και ίσως και… οπτικών ινών.
-Πλατείες, πεζοδρόμια, δημόσιους χώρους, κοινόχρηστούς χώρους, κλπ, κλπ.

 

Δεν επιτρέπετε στον 21ο αιώνα να κτίζουμε οικισμούς όπου η μάντρα του οικοπέδου να εφάπτεται με το μπετό ή την άσφαλτο  που έχουμε πρόχειρα ρίξει στο έδαφος για να ‘δημιουργήσουμε δρόμο’.


Δυστυχώς οι πιο πολλοί νέοι οικισμοί της Αττικής μόνο σε τριτοκοσμική χώρα πιθανώς μπορούν να υπάρχουν.

 

Αν σταματήσουμε την ‘εκτός σχεδίου δόμηση’ (παντού σε όλη την χώρα μας, στις πόλεις αλλά και στα χωριά), δεν θα υπάρχει πλέον και ο ‘πειρασμός’ για να κάψουμε τα δάση ώστε να κτίσουμε τον οικισμό μας ή την βίλλα μας ή τις μεζονέτες με βάσει τον νόμο ‘εκτός σχεδίου’ σε οικόπεδο που θα ‘αγωνισθούμε’ και θα το ‘παλέψουμε’ (ίσως και με την βοήθεια κάποιου ‘δικού μας’ πολιτικού που πιθανώς ‘θα τον υποστηρίξουμε’ στις εκλογές) για… να αποδείξουμε ότι δεν είναι ή δεν ήταν ποτέ δασική έκταση.

 

Έτσι θα μπορέσουμε να σταματήσουμε και την λαίλαπα της αυθαίρετης δόμησης που έχει καταστρέψει την Αττική, όλες τις Ελληνικές πόλεις, τα χωριά μας και γενικά όλη την χώρα μας.

 

Θα μπορούμε να κτίζουμε μόνο στις περιοχές που έχουν μελετηθεί για επεκτάσεις πόλεων ή για νέες πόλεις όπως κάνουν σε όλο το πολιτισμένο κόσμο.

 

Ίσως πρέπει τώρα να ξεκινήσει μια καμπάνια στα ραδιόφωνα, στον τύπο και στην τηλεόραση, αλλά και πιο σημαντικό στο internet, για την  ενημέρωση του κόσμου ως προς την ανάγκη να σταματήσει η ‘εκτός σχεδίου δόμηση’.
Δεν θα είναι εύκολο, θα υπάρξουν αντιδράσεις και οι πολιτικοί φοβούνται το ‘πολιτικό κόστος’ και δεν θα τολμήσουν να το προχωρήσουν…αλλά είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει…και αξίζει τον κόπο να το παλέψουμε.

 

Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες και όλοι οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους για να ‘αλλάξουμε αυτό το καταστροφικό για τον τόπο μας κλίμα’.

 

* O Βασίλης Ζώτος ειναι Αρχιτέκτων & Πολεοδόμος (Dip Arch Dip TP [dist] RIBA FRTPI) και προεδρος του «Συνδεσμου Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» (British Graduates Society - BGS)
www.bgs.gr

 

Απο τον «Συνδεσμο Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων» (British Graduates Society - BGS) εχουμε δημοσιευσει και την ακολουθη μελετη 
"Η αναπλαση του Κηφισου - του ποταμου της Αθήνας"


1.09.09
 von Βασίλης Ζώτος

Drucken        Hoch