Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
14.12.2018

ΕΝΤΡΟΠΙΑ

Αυτος ειναι ο τιτλος της νεας παραγωγης του αθηναικου ερευνητικου και νεωτερικου «CUT Project», σε σύλληψη - σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Μαρίλλης Μαστραντώνη

 Μετά από μακρά προετοιμασία, το Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την πραγματοποίηση της νέας του  παραγωγής: το ερευνητικό και νεωτερικό «CUT Project» σε σύλληψη - σκηνοθεσία της Καλλιτεχνικής του Διευθύντριας Μαρίλλης Μαστραντώνη.


 Πρόκειται για διεθνή συμπαραγωγή, με αφορμή την επέτειο το 2009 των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του τέλους του ψυχρού πολέμου, με τις τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο (μακρόκοσμος), όσο και στο πεδίο της καθημερινής ζωής και της προσωπικής ιστορίας των ανθρώπων (μικρόκοσμος).


 Μέσα από την έρευνα ποικίλου εξω-θεατρικού υλικού (έγγραφα, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, προσωπικές αφηγήσεις) και αυτοσχεδιασμών εμπνευσμένων από φωτογραφίες, εικόνες, ρεπορτάζ και κείμενα, θα αποπειραθούμε να διερευνήσουμε και να ψηλαφίσουμε τη δική μας ταυτότητα σ’ αυτή τη νέα ευρωπαϊκή γεωγραφία, καθώς και ν’ αναρωτηθούμε για τα εναπομείναντα ή τα νέα «τείχη» και τις «διαχωριστικές γραμμές» μιας εποχής που θεωρητικά ευαγγελίζεται την κατάργησή τους.


 Το Project θα αναπτυχθεί μέσα από έρευνα και διαμονή (residency) μιας βασικής καλλιτεχνικής ομάδας του Θ. ΕΝΤΡΟΠΙΑ (Σκηνοθέτης – Δραματουργός, Βοηθός Σκηνοθέτη, Visual Artist, Χορογράφος, οι «Επισκέπτες») σε «διαχωρισμένες» περιοχές (Κόσσοβο, Κύπρος, Β. Ιρλανδία, Παλαιστίνη), καθώς και στο Βερολίνο (ως συμβολική και σημαντική αναφορά), όπου θα συνεργαστούν με ντόπιους καλλιτέχνες (περφόρμερ και μουσικούς, τους «Οικοδεσπότες»). Τα εντατικά αυτά εργαστήρια θα καταλήγουν κάθε φορά σε ένα ανοιχτό για το κοινό site-specific παραστατικό γεγονός, μέρος μιας εν εξελίξει διαδικασίας (work-in-progress), και θα κορυφωθούν, μετά το τελευταίο εργαστήρι – συνάντηση όλων των συμμετεχόντων καλλιτεχνικών ομάδων στην Αθήνα, με την τελική πολύγλωσση, πολυμεσική παράσταση «DE-FENCES» (Μάρτιος 2010).

 

 Το θέαμα (σ’ αυτήν την πρώτη του παρουσίαση με μορφή μεταξύ web installation και performance art) θα παρουσιάζεται ζωντανά ταυτόχρονα σε 3 σκηνές, Αθήνα, Κόσσοβο και Δυτική Όχθη, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο σε Λευκωσία και Βερολίνο μέσω live-streaming στο διαδίκτυο. Mε τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών, οι χειριστές των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάθε καλλιτεχνική ομάδα να παίζει ζωντανά μπροστά στο κοινό της πόλης της, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι συνδεδεμένη και διαδραστική με τις υπόλοιπες ομάδες και με την Αθήνα, όπου θα βρίσκεται και το γενικό κέντρο ελέγχου του όλου εγχειρήματος.


 Μετά από περαιτέρω επεξεργασία, η παραγωγή «DE-FENCES» θα μετατραπεί σε μια πιο «συμβατική» πολυμεσική παράσταση,  εμπλουτισμένη ωστόσο από τα στοιχεία και τις εμπειρίες των προηγούμενων εξελικτικών σταδίων της, με πρόθεση να ταξιδέψει σε διάφορα Θέατρα και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 Η πρώτη μας Residency είναι προγραμματισμένη 21-28 Σεπτεμβρίου 2009 στην Δ. Όχθη σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή ομάδα AL HARAH Theatre.

 

 Περισσότερες λεπτομέρειες για την 1η Residency και τη γενικότερη εξέλιξη του «CUT» στο αναλυτικότερο Δελτίο Τύπου / Newsletter του Σεπτεμβρίου.

            

Συνεργαζόμενοι Φορείς (μέχρι στιγμής):

 

• ENTROPIA (www.theatre-entropia.gr), συντονιστής του πρότζεκ. Μη κερδοσκοπική εταιρεία με βάση τον ομώνυμο θεατρικό χώρο στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1996 και έχει παρουσιάσει, φιλοξενήσει και συνεργαστεί σε διάφορες θεατρικές παραγωγές και πολιτιστικά δρώμενα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2003 διοργανώνει το ετήσιο διεθνές «Φεστιβάλ Εναλλακτικής Σκηνής (FES)» με αναγνωρισμένους και νεότερους καλλιτέχνες & ομάδες απ’ όλο το φάσμα της τέχνης, με έμφαση στα Performing Arts, την εκπαίδευση του σύγχρονου περφόρμερ και τις συνεργασίες και το διάλογο με ευρύτερους κοινωνικούς φορείς. Προωθεί τις ανταλλαγές  μεταξύ Ελλάδας και διεθνούς σκηνής της Τέχνης και είναι μέλος διαφόρων δικτύων, όπως το ΙΕΤΜ (International Network for Contemporary Performing Arts), το Magdalena Project (Διεθνές Δίκτυο Γυναικών στο Σύγχρονο Θέατρο), το Agoratheatral, κ.α.. Από το 2007 αποτελεί έναν από τους έξι βασικούς Οίκους του Ευρωπαϊκού Δικτύου Καλλιτεχνών @work Network (www.atworknetwork.org, οι υπόλοιποι πέντε είναι οι: TeaterKUNST - Δανία, Reality Research Center - Φινλανδία, Teatermaskinen - Σουηδία, The Red Room – Μεγάλη Βρετανία και Berlin n@work – Γερμανία), που πρωτοεμφανίστηκε το 2004 και αυτήν τη στιγμή περιλαμβάνει μέλη - δορυφόρους σε δέκα χώρες.

 

• ARTPOLIS (www.artpolis-ks.com), ιδρύθηκε το 2003 στο Κόσσοβο, με έδρα την Πρίστινα. NGO που προωθεί τον πολιτισμό, τις τέχνες και την πολυπολιτισμική συνύπαρξη μέσα από τον κοινωνικό διάλογο. Χρησιμοποιεί το θέατρο ως εργαλείο για  την προώθηση της διαφορετικότητας.

 

• AL-HARAH Theatre (www.alharah.org), με έδρα το Beit Jala της Βηθλεέμ, W. Bank. Μια συλλογική προσπάθεια νέων παλαιστινίων καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών, με έντονη δραστηριότητα στην παραγωγή και την προώθηση του θεάτρου στην Παλαιστίνη και το εξωτερικό (οι συνεργασίες τους περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το Royal Court Theatre του Λονδίνου), καθώς και ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικούς φορείς, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό. Per Aspera Productions – Brina Stinehelfer (www.per-aspera.net, Berlin / New York)

 

• RFSAT Research for Science and Technology, www.rfsat.com), πανεπιστημιακός οργανισμός, με έδρα την Μ. Βρετανία, επικεντρωμένος στην έρευνα και την ανάπτυξη οπτικοακουστικών μέσων μέσω διαδικτύου [Digital Signal Processing (DSP) και Audio/Video Broadcasting (DAB/DVB)], που τελευταία επέκτεινε τις δραστηριότητές του και στο θέατρο, με τη δημιουργία του τμήματος Media for Performing Arts και ένα νέο παράρτημα στην Ελλάδα.

 

• Οι εικαστικοί καλλιτέχνες Achilleas Kentonis and Maria Papacharalambous, συνιδρυτές και διευθυντές του Ιδρύματος ARTOS στην Λευκωσία (www.artosfoundation.org), δημιουργοί πλήθους βραβευμένων ταινιών, προβεβλημένων σε διάφορα  φεστιβάλ κινηματογράφου και video art σε όλο τον κόσμο.

 

• NOISE Electronic Music Center (Kosova, www.noise-center.com) – Donika Rudi, συνθέτης-σκηνοθέτης

 


@work Network – Civilisation Project

 

 Παράλληλα με το CUT Project, το Θ. ΕΝΤΡΟΠΙΑ συμμετέχει στο νέο διεθνές «Civilisation Project» μαζί με τους υπόλοιπους συνεργάτες του από το Δίκτυο Καλλιτεχνών @work Network.

 
 Μετά την επιτυχημένη συνάντηση της Αθήνας (1 – 4 Οκτωβρίου 2007, στα πλαίσια του FES 5), όπου και έγινε η επιλογή του θέματος «Πολιτισμός» ως πεδίου διερεύνησης για τα επόμενα τρία χρόνια, ακολούθησαν το WORKSPACE #1 (21 - 24 Φεβρουαρίου 2008) στην Κοπεγχάγη, που κατέληξε στην ανοιχτή για το κοινό performance “48 hours of Civilisation”, η συμμετοχή της ΕΝΤΡΟΠΙΑΣ στο RESISTANCE FESTIVAL (25 - 30 Αυγούστου 2008) στην Σουηδία, καθώς και το WORKSPACE #2 στην Φινλανδία (4 – 6 Μαϊου 2009, σε διοργάνωση του Reality Research Center), προσκεκλημένοι από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου της Lappeenranta, Jari Juutinen, με κατάληξη τη site-specific performance “5 Rooms of Civilisation”.

 

 Επόμενη πρόσκληση από την Eva Neklayeva, παραγωγό και curator του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου BALTIC CIRCLE του Ελσίνκι (18 - 22 Νοεμβρίου 2009), για ένα ακόμα Workspace και παράσταση πάνω στην ίδια ερευνητική προσέγγιση, στα πλαίσια του Φεστιβάλ (http://www.q-teatteri.fi/baltic_circle/eng/index.html).

 

 Επόμενες Συναντήσεις / Workspace προβλέπονται για την Ρίγα (διοργάνωση: Dirty Deal Teatro), Κοπεγχάγη (διοργάνωση: TeaterKUNST), Αθήνα (διοργάνωση: ΕΝΤΡΟΠΙΑ, Οκτώβριος 2010), Βερολίνο, για να κορυφωθούν με την Πλατφόρμα event και παραστάσεων στο Riddarhyttan της Σουηδίας τον Αύγουστο του 2011 στα πλαίσια του RESISTANCE FESTIVAL από το Teatermaskinen.
                              
Περισσότερες Πληροφορίες:
Μαρίλλη Μαστραντώνη, Αθηνα, τηλ.: 6972257756 


23.07.09

Drucken        Hoch