Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
14.12.2018

Γιαννης Σταυρου - Εκθεση Ζωγραφικης

«Ταξίδια στον Χρόνο» ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη Διάρκεια: 20.10. - 14.11.2009 Εγκαίνια: Τρίτη 20.10.2009, 8 μ.μ.

Μεγενθυνατε

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ- ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
«Ταξίδια στον Χρόνο»
ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου - 14 Νοεμβρίου 2009
Εγκαίνια: Τρίτη 20 Οκτωβρίου, από τις 8 μ.μ.


Στην πόλη της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την τελευταία του δουλειά ο ζωγράφος Γιάννης Σταύρου,  με  τίτλο «Ταξίδια στον Χρόνο»,  από 20 Οκτωβρίου μέχρι 14 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη.

 

Ο τίτλος της έκθεσης, ανταποκρίνεται απόλυτα τη θεματολογία και το ύφος των έργων. Τοπιακός κυρίως ζωγράφος ο Γιάννης Σταύρου, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει με τις δημιουργίες του τα τελευταία απομεινάρια από σπίτια, καράβια, δάση που σηματοδότησαν ολόκληρη εποχή του ελληνικού περιβάλλοντος και που στη συνέχεια περιμένουν παθητικά και σιωπηλά την εξαφάνιση τους.

 

«Ζούμε πλέον σε μια Βαβέλ...», λέει ο ίδιος. «Η πολυπολιτισμική άποψη και η εφαρμογή της εξωστρέφειας συνιστά μια δημοκρατική πρόοδο, αλλά δεν παύει νάναι παράλληλα οδοστρωτήρας διαφορών που δεν πρέπει να καταργούνται στο όνομα του πλουραλισμού. Ίση λοιπόν αντιμετώπιση του ταλέντου, της ιδιοφυίας και της πραγματικής αξίας (που κατακτιέται με πολύ κόπο σε όλους τους τομείς της ζωής) με το κακέκτυπο, το ανίκανο, την δήθεν έρευνα, την ατάλαντη φιλοδοξία Το κακό παράγινε, έγινε πλέον καθεστώς, με αποτέλεσμα το καλό έργο να κρύβεται γεμάτο αμφισβητήσεις και παράλογες ενοχές...


Βεβαίως κυνηγώ το ελκυστικό θέμα. Τα καράβια, η θάλασσα, τα βουνά, τα δέντρα, τα ζώα, δεν παύουν να είναι τα κυρίαρχα φαινόμενα στη ζωή και τη δουλειά μου H βαθύτερη συγκίνηση μας έρχεται πάντα από το παρελθόν. Από το πλούσιο περιεχόμενο αυτού του κεφαλαίου αντλώ και απολαμβάνω τους συναισθηματικούς τόκους. Ήχοι, οσμές, γεύση ζωής περνούν με τη μαγική τους ιδιότητα στα σχήματα και τα χρώματα του τελάρου.


Αντικείμενο όμως ήταν και παραμένει η ίδια η ζωγραφική – αυτό είναι η ουσία...Προσπαθώ να κάνω καλύτερη ζωγραφική. Το χρώμα και η όλη ωρίμανση του έργου μου είναι αυτό που αποκλειστικά ψάχνω. Το θέμα είναι η αφορμή. Με οδηγό τη διαίσθηση και την αισθαντικότητα πλησιάζω αυτό που θεωρούμε και θα παραμείνει για πάντα μια χίμαιρα...»

 

Τα έργα του Γιάννη Σταύρου θα εκτίθενται στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Νεμβρίου 2009.


Ώρες επισκέψεων: 9 - 21 καθημερινά, Σάββατο 9 - 18

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την 20η Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη, από 8μ.μ, στην Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟΣ, Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη.  

 

Πληροφορίες:  ΙΑΝΟΣ Αίθουσα Τέχνης, τηλ 2310 276447
                        Γιάννης Σταύρου, τηλ  210 6645664

 

Η τεχνη του Γιαννη Σταυρου


Τη  ζωγραφική τέχνη του Γιάννη Σταύρου τη γνώρισα, όπως είναι φυσικό, μέσα από δικούς μου εσωτερικούς κώδικες και επομένως για τη δική μου σχέση με τους πίνακές του μπορώ να έχω γνώμη. Από την αρχή, όπως τους παρατηρώ, έχω την εντύπωση  ότι δεν με παρασύρουν μόνον σε μία άμεση αισθητική απόλαυση, που είναι έντονη με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, το θέμα (πρωτίστως), το σχήμα, τα χρώματα φαίνονται να μην προτείνουν μία ακριβή σπουδή του «αισθητικού» αλλά, όλα αυτά τα στοιχεία, ή και το καθένα ξεχωριστά, με παρασύρουν σε διακεκριμένες εικαστικές αναμνήσεις, δηλαδή στην ένταση της εικόνας μέσα στη χρονική της στιγμή και προφανώς, σε έναν προσωπικό στοχασμό, που ξεφεύγει από την συμβατική παρουσία του θέματος. Έτσι, στα «βαπόρια» του Σταύρου, περισσότερο δέχομαι μέσα μου το μίγμα της αλμύρας και του σκοταδιού, καθώς η περίεργη λάμψη της πορφυρής καρίνας προσπαθεί να αντιδράσει στην αίσθηση μοναξιάς που αναδύεται από το σκούρο έργο.

 

Με παρόμοιο τρόπο στα πελώρια «δένδρα» του ζωγράφου αντικρίζω λιγότερο  τη –γνωστή μου- Φύση και περισσότερο τη δύναμη ενός τοπίου απροσδιόριστου, καθώς ο γαλαζοπράσινος ουρανός του βάθους διαπερνά κλαδιά και φύλλα, με την ατσάλινη αναλαμπή του απόμακρου φωτός.  Του φωτός που με τόση επιδεξιότητα χειρίζεται ο καλλιτέχνης πάνω στις στατικές φιγούρες και  των ταπεινών «σπιτιών» - μιάς σιωπηλής «γειτονιάς» του υποσυνείδητου-  σε αιώνιο ανταγωνισμό με τον νυχτερινό ουρανό.

 

Ο Γιάννης Σταύρου οπωσδήποτε δεν καταγράφει μία γρήγορη εντύπωση. Εκφράζει περισσότερο τα συναισθήματα ενός ανθρώπου –και το πιστεύω βαθειά αυτό- που στέκεται διορατικός απέναντι στις δυνάμεις που δεν μπορεί να δαμάσει, θεωρώντας ανώφελο να χαιρόμαστε τους πίνακές του μέσα από «αρμονίες» και στερεότυπα αισθητικά τεχνάσματα.


Μάνος Γ. Μπίρης
Αρχιτέκτων-Καθηγητής ΕΜΠ (Ιστορία της Αρχιτεκτονικής)

 


13.10.09

Drucken        Hoch