Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε
20.10.2018

Έλληνας κληρικός σε τροχαίο με θύματα στην Σερβία

Τραγικό δυστύχημα κοντα στο Νις της Σερβίας με θύματα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Σέρβων

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος
στην Ελληνική Κοινότητα του Άαχεν
Μεγεθύνατε

του Εμμανουήλ Σαρίδη

 
Την 1. Αυγούστου ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Τότκας πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό του απο την Γερμανία στην Ελλάδα παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα κοντά στην πολή Νις ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Σέρβων, τον 85χρονο και την 80χρονη Στράχινιτς.

 
Τροχαία συμβαίνουν καθημερινά, πολλά με θανάσιμη έκβαση, όμως ο Αρχιμανδίτης Νικόδημος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, γιατί τον γνωρίζω απο το Βερολίνο. Ήταν κατα τα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν ακόμη έκανα την ελληνο-γερμανική τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα-TV» (στην οποία έμαθε να κάθεται μπροστά στο φακό και η Μαριλένα Κατσίμη, που σήμερα εμφανίζεται στην πρωϊνή ΝΕΤ). Ο Δημήτρης, όπως λεγόταν τότε, σπούδαζε στο Βερολίνο μουσική και μια μέρα ήρθε στο στούντιο για μια εμφάνιση με τον αδελφό του όπου και τον εγνώρισα.

 
Λίγο αργότερα τα δύο αδέλφια μαζί με τον πατέρα τους είχαν ένα τροχαίο σε κεντρικό δρόμο του Βερολίνου, στην Kant Straße.  Ο πατέρας τους Κώστας ανασύρθηκε νεκρός, τα δύο αδέλφια επέζησαν. Ο Δημήτρης, που έπαθε ένα σόκ, παράτησε τις σπουδές του και πήγε στην Ελλάδα, όπου σπουδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Όταν πρίν μερικά χρόνια τον ξαναείδα στο Βερολίνο ήταν παπάς, λεγόταν Νικόδημος και λειτούργησε μερικές φορές στην ορθόδοξη εκκλησία της Αναλήψεως του Κυρίου. Ο Ελληνισμός του Βερολίνου τον συμπαθούσε και θα τον ήθελε σαν αντικαταστάτη του πρωτοπρεσβύτερου Κωνσταντίνου Δρακωνάκη, που σύντομα θα έβγαινε στη σύνταξη. Όμως αλλές οι βουλές ανθρώπων, άλλα δε Κύριος κελεύει. Και έτσι αντί για τον Νικόδημο πήρε την θέση του πάτερ Κωνσταντίου ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Εμμανουήλ Σφιάτκος, ενώ ο Νικόδημος, που ονομάσθηκε Αρχιμανδρίτης, εστάλει πρώτα στην Λειψία και αργότερα στο Άαχεν, όπου απο το 2010 λειτουργεί στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Δημητρίου υπο τον Επίσκοπο Λεύκης Ευμένιο (Διεύθυνση ενορίας: Jesuitenstr. 6, 52062 Aachen).

 
Το τροχαίο κοντά στο Νις δεν στοίχησε μόνο την ζωή στο ξευγάρι των υπερήλικων Σέρβων, αλλά θα είχε και σαν συνέπεια τον εγκλεισμό του Νικόδημου σε κάποια σερβική φυλακή και μετα την δίκη του απο σερβικό δικαστήριο. Όμως «υψηλα ιστάμενα πρόσωπα», όπως ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο εκπρόσωπός του Επίσκοπος Ρεμεζιάνας, Ανδρέας (που σπουδασε Θεολογία στην Ελλάδα), ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς (Ivica Dacic) και η Μητρόπολη Γερμανίας, που παρενέβησαν, κατάφεραν να μεταφερθεί ο Νικόδημος στην Επισκοπή του Νις, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα περιμένοντας την δίκη του. Το αν παρενέβη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος δεν κατόρθωσα να το διαπιστώσω, γιατί τα τηλέφωνα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που παίρνω επι μέρες τώρα δεν απαντούν! Κανένα. Τι κάνουν όλοι αυτοί οι Πανοσιολ. Αρχιμ.,  Αιδεσιμολ., Αιδεσιμολ. Οικον., Αιδεσιμολ. Πρεσβ. και οι υπόλοιποι των παρομοίων συντμήσεων που αναφέρονται στην στήλη των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τηλέφωνα που δεν απαντούν; Μυστήριο μέγα! (βλέπε και http://www.iaath.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1350&Itemid=609). 


Όπως μου είπε ο Επίσκοπος Λεύκης Ευμένιος, στην δίκη θα παραβρεθεί και ένας πραγματογνώμονας απο την Γερμανία. Οι μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν κάποια ελαφρυντικά για τον Νικόδημο. Εαν αυτά αναγνωρισθούν απο το Δικαστήριο, η γερμανική ασφάλεια αυτοκινήτου θα αναλάβει τα εξοδα του τροχαίου. Το ελπίζω και το εύχομαι για τον Νικόδημο.

 
Ερευνώντας και τηλεφωνώντας για να γράψω αυτές τις γραμμές διαπίστωσα όμως και το πόσο σπουδαίες είναι οι καλές και στενές σχέσεις που έχουμε με την Σερβία, εδώ μέσω της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν μπορώ να φανταστώ, πώς θα εξελίσσονταν η κατάσταση αν το τροχαίο γινόταν στην Κροατία, την Σλοβενία ή την FYROM.    


Rubrik: Religion/Θρησκεια
21.08.12
 von Εμμανουήλ Σαρίδης

Drucken        Hoch